Мъж е арестуван по подозрения, че е отправял заплахи към еврейски институции. Това съобщиха от ФБР, цитирани от Би Би Си.

31-годишният Хуан Томпсън е обвинен, че е предизвикал хаос, ангажирайки за часове полицейски и правораздавателни ресурси, обяви шефът на полицията в Ню Йорк Джеймс О"Нийл.

Мъжът е обвинен, че е отправил 8 заплахи срещу центрове на еврейската общност, а твърди, че това е сторила бившата му приятелка.

Центровете са получили над 100 заплахи тази година. Няколко еврейски гробища бяха осквернени.

Хуан Томпсън е арестуван в Сейнт Луис, Мисури и ще бъде отведен в съда по-късно днес.

Освен предполагаемите заплахи срещу еврейски центрове през януари и февруари тази година, той също е обвинен, че е изпратил имейл със заплахи до офисите на международна еврейска неправителствена организация в Ню Йорк.

В имейла се споменава бившата приятелка на Томпсън и се казва, че тя стои зад заплахите. Допълва се, че тя живее в Ню Йорк и на следващия ден ще направи още бомбени заплахи.

На следващия ден в офиса получили телефонно обаждане, в което се твърдяло, че в сградата е разположен взривно вещество.

Той може да получи до 5 години затвор.

В съобщението на ФБР се посочва, че заплахите са направени като част от продължителна кампания, за да се тормози и заплашва жената.

Според постове в туитър, представени от разследващите Томпсън твърди, че бившата му приятелка е правила бомбените заплахи от негово име.

Той дори пуснал няколко поста, осъждащи антиеврейските заплахи.

Хуан Томпсън е бивш журналист, който е уволнен заради фалшиви новини.