Изследователи вероятно са намерили "Индевър", кораба на капитан Джеймс Кук. Въпреки векове на търсене, точното място остава загадка, но екип от австралийски изследователи смятат, че останките са в района в Нюпорт Харбър, Роуд Айлънд, съобщава "Аустралиан".

Археолозите, претърсващи потопени кораби край североизточното крайбрежие на САЩ смятат, че са открили останките след щателно проучване на 13 кораба в продължение на 25 години.

"Смятаме, че сега знаем кой може да е, но това ще ни трябват още много доказателства. Съсредоточаваме се там, където трябва", коментира морският археолог Кати Абас.

Експедиция от водолази обследва останки на 5 кораба този месец в район, където се смята, че "Индевър" е потънал през 1778 г., като стесняват кръга от 13, датиращи от 18-ти век, до пет и накрая до два кораба.

"Ще са нужни сериозни разкопки и допълнителни проучвания и пари", коментира Абас и добавя, че в 7 часа в събота ще проведе пресконференция в Роуд Айлънд с подробни 3D изображения на мястото.

"Мога да кажа, че екипът е свел възможностите до една, което е много обещаващо ... Сега има още много работа, анализ и изследвания, преди да можем окончателно да заявим, че сме открили останките на "Индевър" на Джеймс Кук", коментира директорът на Австралийския национален морски музей Кевин Съмптън.

Откритието е по-малко от две години преди 250-тата годишнина от пристигането на Кук в Австралия, а тази година се отбелязват 250 години от първото му заминаване от Англия.

Съдбата на "Индевър" е неизвестна на историците, защото корабът изчезва от военноморските записи, след като е продаден на Джон Уилкинсън през 1775 г. след пътуването на Кук от 1768-1771 г.

Абас намира архивни документи във Великобритания за преименуването му в "Лорд Сандвич" и че е част от 13 транспортни кораба, потопени в Нюпорт през 1778 г.

Корабът е важен за няколко страни, сред които Австралия, Нова Зеландия и САЩ, и тепърва предстои битка, къде да бъдат транспортирани останките. Очаква се генералния консул на Австралия в Ню Йорк, Алистър Уолтън да присъства на официалното представяне в Роуд Айлънд.