Армения призова страните от Г-20 да окажат натиск върху Азербайджан за премахване на блокадата на Лачинския коридор, съобщава ТАСС.

"Продължаващите провокации и агресивни действия на Азербайджан показват, че липсата на подходящи механизми за отчетност само кара Азербайджан да постави под съмнение решимостта и желанието на международната общност да действа. В момента нашите международни партньори, включително членовете на Г-20, трябва да окажат силен натиск върху Азербайджан да прекрати своята нехуманна блокада на народа на Нагорни Карабах и да накара Азербайджан да се върне на масата за преговори", настоя арменският външен министър Арарат Мирзоян по време на виртуалната среща на върха "Гласът на глобалния юг".

Той посочи, че "Армения счита за необходимо изпращането на международна мисия за установяване на фактите в Нагорни Карабах и Лачинския коридор, за да бъде оценена хуманитарната ситуация на място, както и да се осигури безпрепятствен хуманитарен достъп до Нагорни Карабах за съответните органи на ООН".

Армения иска международна мисия да проверява фактите в Нагорни Карабах

Армения иска международна мисия да проверява фактите в Нагорни Карабах

Ереван очаква по-съществени стъпки от международната общност, включително от Русия

Лачинският коридор е единственият маршрут, свързващ Армения с Нагорни Карабах. На 12 декември миналата година група азербайджански граждани, представили се за екоактивисти, блокираха Лачинския коридор, където е разположен руски мироопазващ контингент. Баку твърди, че целта на протестната акция не е била да се блокира пътят и че цивилните превозни средства могат да се движат свободно и в двете посоки.

От своя страна Ереван тълкува това като провокация на Азербайджан, целяща да предизвика хуманитарна катастрофа в непризнатата република. Пашинян заяви на заседание на правителството, че блокадата вече е причинила недостиг на храна в Нагорни Карабах.

Боевете между Ереван и Баку избухнаха през септември, като в сблъсъците загинаха почти 200 войници - най-кървавата конфронтация след шестседмична война между двете бивши съветски страни през 2020 г.

Армения се тревожи, че Лачинският коридор е извън контрола на руските миротворци

Армения се тревожи, че Лачинският коридор е извън контрола на руските миротворци

На среща с Путин Пашинян настоя да се търсят начини за решаване на проблема

Боевете са свързани с десетилетия военни действия за контрола над региона Нагорни Карабах, международно признат като част от Азербайджан, но до 2020 г. до голяма степен контролиран от мнозинството етническо арменско население.

Армения твърди, че Азербайджан е нападнал нейна територия и е завзел селища в нейните граници, извън спорния регион Нагорни Карабах. Азербайджан каза това като отговор на "провокации" от арменската страна.

Русия е военен съюзник на Армения, но също така се опитва да поддържа приятелски отношения с Азербайджан и се противопостави на призивите на Ереван да задейства клауза за взаимна самоотбрана. Баку е подкрепян военно, финансово и политически от Турция.