Турският външен министър Мевлют Чавушоглу призова за незабавно спиране на огъня в Сирия, определяйки ситуацията в Алепо като критична и подчертавайки, че президентът Башар ал Асад бил неспособен да управлява, предава "Ройтерс".

Запитан за Асад на пресконференция в ливанската столица Бейрут, Чавушоглу коментирал, че било безспорно, че сирийският държавен ръководител бил отговорен за смъртта на 600 хил. души и че някой, на чиято съвест лежат толкова жертви, не трябва да управлява страната.

Турция, която е членка на НАТО, е основен поддръжник на бунтовниците, сражаващи се за свалянето на Асад от власт. Бунтовниците бяха обсадени в източната част на Алепо след бързо настъпление на правителствените сили през последните дни, докарвайки ги до ръба на голямо поражение.

Чавушоглу е отбелязал, че е разговарял с Русия и Иран, които са съюзници на Асад, както и със Сирия и Ливан, като целта е била намирането на решение на конфликта в Сирия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин разговаряха по телефона най-малко три пъти през последната седмица за Сирия, докато руският външен министър Сергей Лавров се срещна с Чавушоглу в Турция вчера.

Чавушоглу посочи след тази среща, че Москва се е съгласила относно необходимостта от спиране на сраженията и предоставянето на хуманитарна помощ в Алепо, но дълбоките разделения остават между тях заради конфликта.