6 часа е продължила критичната среща между сирийския президент Башар Асад и турския външен министър Ахмед Давутоглу, който посети днес Дамаск, за да отправи послание за спиране на варварското насилие в Сирия, съобщават чужди медии.

Още преди визитата обаче от сирийска страна дойде сигнал за неотстъпчивост. Политическият съветник на Башар Асад доктор Шаабан заяви, че ако Давутоглу донесе остро послание, ще получи и остър отговор.

На срещата Асад-Давутоглу, започнала в 11 часа, присъства и сирийският външен министър Валид Муалем.

След завръщането си от Дамаск Давутоглу заяви, че досега Турция е проявявала търпение и се е отнасяла приятелски към Сирия и от началото на протестите е призовавала за бързи реформи. Сега той по най-категоричен начин е заявил на президента Асад да се спре с това армията и народът да застават един срещу друг.

„Турция не може да подкрепя случващите се събития. От началото на протестите призоваваме за спиране на кръвопролитията и желаем да не пострада никой, от която и да е религиозна общност", изтъкна Давутоглу.

По думите му срещата е преминала в приятелска и открита атмосфера. Той е категоричен, че Турция ще продължи връзките си със Сирия и ще пледира за мирен процес към реформи.

Той заяви, че в следващите дни ще бъдат направени важни стъпки и страната му ще поддържа връзки с международната общност. В отговор на атаките на турската опозиция обаче Давутоглу подчерта, че на срещата не е носил посланията на друга страна освен на своята, която е силно загрижена за ситуацията, тъй като има дълга граница със Сирия.

Президентът Башар Асад от своя страна е заявил на срещата, че „Сирия няма да отстъпи пред натиска и ще продължи да преследва терористичните групи в страната, за да защити стабилността и безопасността на страната и народа". В същото време той е уверил, че са изпълнени с решимост да проведат всеобхватна програма от реформи.