Сирийският президент Башар ал Асад обяви, че светът щял да бъде различен след "освобождаването на Алепо", определяйки го като исторически момент, съобщава "Ройтерс".

"Това, което се случва днес, е писане на история, написана от всеки сирийски гражданин. Писането не започна днес, то започна преди шест години, когато кризата и войната срещу Сирия започнаха", изтъкна Асад във видео изявление, публикувано в акаунта на сирийското президентство в "Туитър".

Операция за евакуиране на хиляди цивилни и бойци от последните квартали под контрола на бунтовниците в Алепо започна днес, което е част от споразумението за прекратяване на огъня, което трябва да сложи край на няколкогодишните боеве за града и бележи голяма победа за Асад.

Над 3000 сирийски бунтовници доброволно напуснали Алепо

Над 3000 сирийски бунтовници доброволно напуснали Алепо

1524 са били амнистирани и пуснати на свобода

Говорейки за събитията в Алепо, Асад спомена основни моменти в историята, включително рождението на Исус Христос, откровенията на пророка Мохамед и разпадането на Съветския съюз.

"Историята не е същата преди и след... Смятам, че след освобождаването на Алепо, ние ще кажем, че не само ситуацията в Сирия, но също така регионалната и международната ситуация, са различни", коментира сирийският президент.

"Тази история, която се пише в момента, е по-голяма от думата "поздравления". Всеки сега казва "поздравления", отбеляза още Асад.