Дейностите на западните военни в Сирия са неефективни. Това заявява сирийският президент Башар ал-Асад в интервю за австрийския вестник „Ди Пресе”.

Ние се борихме с тероризма от самото начало. Борбата с тероризма трябва да бъде устойчива. Западната политика срещу тероризма не е обективна, не е реалистична и понастоящем не е много продуктивна”, казва Асад.

Според сирийския президент борбата с тероризма не може да бъде успешна без сухопътни войски. Досега нито една западна страна не е заявила готовност да разположи свои сухопътни сили в страната заради висок риск за сигурността. Освен това много западни страни смятат, че оттеглянето на Асад е важна предпоставка за началото на мирния процес. Западните лидери твърдят, че траен мир в Сирия е възможен единствено, ако настоящият президент напусне поста си.

„Разбира се ние не приемаме това”, заявява Асад по време на интервюто. „Ние сме суверенна държава. Ако има добър или лош президент, това е проблем на Сирия, не на Европа. Сирийците трябва да решат кой да си отиде и кой да остане. Ако хората не искат да ме виждат повече, аз ще си отида”, обяснява сирийският президент.

Запитан защо стотици хора напускат Европа, за да се превърнат в джихадисти в Сирия, Асад заяви, че страната му с настоящия хаос е плодотворна почва за тероризма, която привлича радикални хора от целия свят. В същото време той спомена, че европейските държави трябва да обръщат по-голямо внимание защо хората в Европа са склонни да следват радикалния курс и да работят за превенция на такава тенденция.

„Логично е да дойдат тук. Сирия бе превърната от Европа, Турция, Катар и Саудитска Арабия в развъдник на тероризъм. Най-важният въпрос е как тези хора се появяват в Европа”, коментира сирийският президент.

Асад спомена Русия, Иран и други държави, които подкрепят сирийското правителство и признават неговата легитимност, сред неговите истински съюзници. Той призна, че тези държави се борят наистина да унищожат тероризма и да установят върховенството на закона в неговата държава.

Башар Асад изрази готовност да разговаря с всички страни в конфликта, но изрази съмнение, че западните държави биха се осмелили да преговарят със Сирия без одобрението на САЩ.