Основателят на скандалния сайт Уикилийкс Джулиан Асандж изрази дълбокото си разочарование от неспособността на властите и правосъдните органи в Швеция да съхранят независимостта си от американското влияние.

Това отношение на Асандж към съдебната система в страната е поради факта, че Швеция всеки път разглежда възможността за неговата екстрадация в САЩ, където основателят на Уикилийкс е обвинен в действия, заплашващи националната сигурност.

Аз пристигнах в Швеция като журналист - изгнаник, въвлечен в невероятната битка с пентагона и аз нямам намерение да се връщам в САЩ, където ме мислят за шпионин", заявил Асандж в коментар за шведската телевизия по повод възможността американската прокуратура да се заеме с него.

Името на Джулиан Асандж нашумя особено след скандалните публикации на Уикилийкс от края на месец ноември, когато бяха оповестени 250 хиляди документа на американски дипломати. Преди това пък на скандалния сайт бяха поместени материали за въоръжените конфликти в Афганистан и Ирак.

Джулан Асандж беше арестуван от лондонските полицаи, след като отишъл и сам се предал. Той бе издирван за изнасилване и сексуален тормоз на две жени в Швеция. Съдът отказа да го пусне под парична гаранция от 300 хиляди долара и така той ще остане в ареста до 14 декември, за когато е насрочено следващото заседание.