Атака с дрон предизвика пожар в Афипската рафинерия край Новоросийск. Той е избухнал в ранните часове на деня в Краснодарския край и е бил потушен, заявиха властите на региона след съобщения в социалните медии за мощни експлозии, разтърсили рафинерията, предава Ройтерс.

"Няма жертви, няма повреди по инфраструктурата и няма заплаха за предприятието или жителите на близките населени места", съобщи в "Телеграм" администрацията за извънредни ситуации на Краснодарския край, който се намира на брега на Черно море. Официалните власти не предоставят информация какво е причинило пожара.

Руските канали в "Телеграм" "База" и "Шот", разполагащи с добри източници в службите за сигурност, съобщиха, че пожарът в рафинерията, която се намира на 80 км източно от черноморското пристанище Новоросийск, една от най-важните точки за износ на руски петрол, е причинен от атака с дрон.

Ройтерс не може независимо да провери тези доклади.

По-рано руското министерство на отбраната, без да предоставя много подробности, заяви, че неговите системи за противовъздушна отбрана са унищожили 36 изстреляни от Украйна дрона над Черно море и северозападната част на Кримския полуостров.

Към момента няма коментар от Украйна, но Киев все повече се опитва да подкопае военните усилия на Москва с чести атаки с дронове и саботьори срещу руската военна и транспортна инфраструктура далеч от фронтовата линия.

Афипския нефтопреработвателен завод, който беше атакуван последно през май, може да преработва около 6 милиона тона (44 милиона барела) петрол всяка година. Пристанището на Новоросийск, заедно с терминала на Каспийския тръбопроводен консорциум (CPC), доставя около 1,5% от световния петрол на пазара.

Зеленски обяви историческо постижение срещу Русия в Черно море

Зеленски обяви историческо постижение срещу Русия в Черно море

Украйна ще продължи военния натиск върху окупирания Крим