Ракетите бяха изстреляни към основната рафинерия в Сирия и две газови рафинерии, причинявайки незначителни щети и прекъсвайки производството, заявиха в събота официални представители, като определят нападението "терористична атака", съобщава "Ройтерс".

Пожарите са угасени след няколко часа и инженерите по поддръжката са започнали ремонтни дейности, обяснява ръководителят на рафинерията Хайтам Мусаукар.

Рафинерията, разположена западно от Хомс, е една от двете основни рафинерии, покриващи по-голямата част от търсенето на дизелово в страната, гориво за отопление, бензин и други продукти, обясняват експертите в бранша.

Асад обвини САЩ, че продават на Турция откраднатия петрол от Сирия

Асад обвини САЩ, че продават на Турция откраднатия петрол от Сирия

Няколко хиляди американски войници били окупирали огромни територии

"Терористи нападнаха три индустриални обекта в сирийската провинция Хомс", коментира в страницата си във "Фейсбук" сирийското министерство на петрола и минералните ресурси, съобщава ТАСС.

Според него са били нападнати рафинерията, разположена в град Хомс (165 км северно от Дамаск), както и газовите рафинерии в Райян и на Централното плато. "В резултат на терористичните атаки бяха причинени материални щети и няколко производствени единици бяха деактивирани". Не са предоставени данни за жертвите.

На 21 юли терористи организират саботаж на железопътна линия, по която пътува влак с фосфатна руда в източната провинция Хомс. В резултат на експлозията електрическият локомотив излиза от релсите и се запалва. Работници, придружаващи влака, са ранени.

На 14 юли терористи повреждат тръбопровод в провинция Хомс, който свързва полето "Еш Шаер" с газовата рафинерия "Ебла". Последиците от този инцидент са отстранени за седмица.

Ислямисти в атака в Идлиб

Ислямисти в атака в Идлиб

Напрежение в Сирия