Атина иска американско военно присъствие в Гърция - и по-специално в северната част на страната - защото това служи на националния интерес, каза външният министър на страната Никос Дендиас пред гръцките депутати във вторник, цитиран от електронното издание на гръцкия вестник Катимерини.

Говорейки по време на дебат в парламента относно Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната, подписано между Гърция и Съединените щати, Дендиас каза, че удължаването на споразумението за период от пет години вместо за една е било договорено по инициатива на Атина, като същевременно разкрива, че гръцката страна обмисля още по-голямо удължаване.

"Ние не правим услуга на САЩ. Щедри сме към интересите на страната. Искахме петгодишно удължаване и няма да крия, че правителството дори обмисляше удължаване с десет години. Искаме военно присъствие. Ние не се правим на такива, които искат базите да изчезнат... Искахме и все още искаме присъствие на (САЩ) в Тракия... Искаме военно присъствие на САЩ в Александруполис (Дедеагач)", каза той, описвайки използването на северното гръцко пристанище от американските военни като "един от най-важните елементи на споразумението".

Североизточното пристанище Александруполис (Дедеагач) се превърна във важна изходна точка за изпращане на оборудване на НАТО до източноевропейските държави-членки, но също така и към Украйна, пише електронното англоезично издание на гръцкия вестник Катимерини.

Значението на Александруполис се засили, когато Турция затвори проливите Босфор и Дарданели за военни кораби и транспортиране на военно оборудване, съгласно Конвенцията от Монтрьо от 1936 г. относно проливите.

Американска военна техника се изпраща през Александруполис към България, Полша и Румъния, след като НАТО реши да укрепи източния си фланг предвид претенциите на Владимир Путин силите на НАТО да се изтеглят от цяла Източна Европа и неговата непредсказуемост. Наскоро Полша получи танкове Abrams и бронетранспортьори Bradley от Съединените щати.

Лавров бил смутен от военното присъствие на САЩ в Александруполис

Лавров бил смутен от военното присъствие на САЩ в Александруполис

Русия намекна на Гърция за интересите ѝ