След няколко дни на колебание Австрия се присъедини към европейските санкции срещу руски дипломати. Дипломатическият статут на трима членове на руското посолство във Виена и на един член на генералното консулство в Залцбург ще бъде отменен, съобщи в четвъртък говорителка на външния министър Александър Шаленберг (ÖVP).

Лицата трябва да напуснат Австрия най-късно до 12 април, Der Standard.

В изявлението се посочва, че лицата са извършили действия, несъвместими с Виенската конвенция, прави се и намек за шпионска дейност.

Шаленберг още преди дни посочи, че Австрия ще предприеме действия само при сериозни индикации за нарушения от страна на дипломати. .

В интервюто за "ZiB2" Шаленберг изрази загриженост, че австрийското посолство в Москва ще трябва да бъде затворено в случай на руски ответни действия във връзка с експулсирането.

До този момент Русия е акредитирала 146 лица на двустранна основа в Австрия. Според информация на Министерството на външните работи от сряда Русия има 68 дипломати и 75 души от административно-технически персонал, както и трима професионални консули.