Австрийският канцлер Карл Нехамер призова за междинен етап между сътрудничеството и пълноправното членство в Европейския съюз за страни като Украйна и Молдова, съобщава "Ройтерс".

Т.нар. "подготвително пространство" ще позволи на страните да достигнат стандартите на ЕС, подобно на Европейското икономическо пространство (ЕИП) или Европейското споразумение за свободна търговия (ЕАСТ), посочи той.

Ние сме обединени от една и съща цел - всички искаме силна, независима и икономически успешна Украйна, подчерта Нехамер.

"В момента Украйна се бори за своето политическо и териториално оцеляване. Всички наши усилия са насочени най-вече към прекратяване на руската агресивна война. В такава фаза бързото пълно присъединяване към Съюза така или иначе не може да бъде належащ въпрос", отбеляза канцлерът.

Украйна не иска бързо, а гарантирано членство в ЕС

Украйна не иска бързо, а гарантирано членство в ЕС

Дмитро Кулеба похвали положителните промени в позицията на Германия

Нехамер изтъкна, че емоцията трябва да бъде извадена от настоящия дебат за членството на Украйна в ЕС, добавяйки, че бързото присъединяване на Украйна "не е реалистично".

Трябва да създадем европейско подготвително пространство, което ще направи възможно засилването на сътрудничеството с ЕС стъпка по стъпка и по-доброто адаптиране към европейските стандарти, настоя Нехамер.

Австрия следва подобен път в продължение на десетилетия с европейските споразумения за свободна търговия, преди да се присъедини към ЕС през 1995 г., отбеляза той.

Украйна вече заяви, че й е омръзнало от "специални решения" и отделни модели за интеграцията й в ЕС и иска пълноправно членство.

Нехамер посочи и че подкрепя идеята на френския президент Еманюел Макрон за създаване на нов тип политическа европейска общност от страни, които се стремят да се присъединят към блока или желаят по-тесни връзки и придържане към ценностите на ЕС.

Киев обаче изрази загрижеността си, че подобна общност може да се използва като алтернатива на членството.

8 президенти от ЕС искат бърза писта за членство на Украйна

8 президенти от ЕС искат бърза писта за членство на Украйна

Сред тях е и България