Самолетът на боливийския президент Ево Моралес е бил отклонен от маршрута си над Австрия, поради подозрения, че Едуард Сноудън може да се намира на борда.

Това съобщи пред медиите външният министър на южноамериканската държава Давид Чокеуанка, цитиран от Би Би Си.
Той допълни, че в същото време Франция и Португалия са затворили въздушното си пространство поради опасения, че беглецът от NSA може да се укрива на борда на президентския самолет.

Испания отвори въздушното си пространство за самолета на Моралес

Още...

Министърът на отбраната на Боливия, който също е бил на борда, открито порица САЩ за непланираното приземяване в алпийската държава, като заяви пред медии: „Това е враждебен акт на Държавния департамент на САЩ, който използва различни европейски правителства".

Президентите на Боливия Ево Моралес и на Венецуела Николас Мадуро бяха на посещение в Москва по повод срещата на страните износителки на газ. И двамата лидери изразиха подкрепата си за Сноудън и обявиха че има възможност да му предоставят политическо убежище. „Боливия е готова да приеме хора, които разкриват шпионаж, ако някой го нарича по този начин", допълни Моралес.

Припомняме, Сноудън вече оттегли молбата си за убежище към Русия, след като разбра, че условието да го получи, е да спре разкритията си за секретните програми на САЩ.

Междувременно президентът на Боливия обяви, че правителството му още не е получило молбата за убежище на Сноудън, но ще излезе със становище, след като това стане.

По-късно стана ясно, че боливийският представител в ООН е поискал намесата на организацията по случая. Той заяви пред Ройтерс, че няма „никакво съмнение, че заповедта за приземяване на самолета на президента е дошла от САЩ".

На летището във Виена Моралес заплаши Испания, Франция, Португалия и Италия със съдебни мерки за това, че първоначално са отказали на самолета му да премине през въздушното им пространство, предаде ДПА.

Той сподели, че е имал чувството, че е бил "похитен почти 13 часа". Президентът нарече отношението, на което е бил подложен, "обида не за президента, а за цялата нация, за целия регион на Латинска Америка."

Източник заяви предаде Ройтерс, че самолетът на Моралес е кацнал на Канарските острови за презареждане на път за Боливия.