Съединените щати са "враг номер едно" на Иран, а Техеран никога няма да се поддаде на натиска на Вашингтон за ядрената сделка, съобщи в реч иранският лидер Аятоллах Али Хаменей, цитиран от "Ройтерс".

"Американската враждебност е към иранската нация ... Америка е враг номер едно в нашата нация ... Ние никога няма да приемем насилието над ядрената сделка", допълни Хаменей.

Вчера Хаменей коментира с руския президент Владимир Путин, че Техеран и Москва трябва да засилят сътрудничеството си, за да изолират Съединените щати и да помогнат за стабилизирането на Близкия изток.

Иран и Русия са основните съюзници на сирийския президент Башар ал-Асад, докато САЩ, Турция и повечето арабски държави подкрепят бунтовническите групи, които се борят да го свалят.

"Нашето сътрудничество може да изолира Америка ... Неуспехът на подкрепяните от САЩ терористи в Сирия не може да бъде отречен, а американците продължават своите конспирации", каза Хаменей пред Путин, според иранската държавна телевизия.

След военната намеса на Русия във войната в Сирия през 2015 г. и със засилена иранска военна помощ Асад отне голяма част от територията на бунтовници, както и Централна и Източна Сирия от ДАЕШ (Ислямска държава). 

Москва се опитва да надгради този успех с нова дипломатическа инициатива, включително конгрес на съперничещите си партии в Сирия, планиран в черноморския курорт Сочи на 18 ноември, макар че основен опозиционен блок отказа да вземе участие.

Ирански президент Хасан Рохани заявяви, че Иран и Русия заедно могат да се борят срещу "регионалния тероризъм" - алюзия към сунитските мюсюлмански въоръжени групи, враждебни към Иран, Асад и много други арабски държави.

"Нашето сътрудничество помогна за борбата срещу тероризма в региона ... Заедно можем да установим регионален мир и сигурност", заяви Рохани на съвместна пресконференция с Путин и Азербайджанския президент Илхам Алиев, който участва в тристранна среща в Техеран.