Върховният лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, каза в сряда, че Израел "трябва да бъде наказан и ще бъде" за атаката срещу комплекса на иранското посолство в Сирия, цитира думите му Ройтерс.

Припомняме, че израелски военни самолети бомбардираха консулството на Иран в сирийската столица на 1 април при удар, който уби седем висши ирански военни съветници.

"Когато атакуват консулството, все едно са нападнали нашата земя", каза Хаменей в реч, отбелязваща края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. "Злият режим направи грешка и трябва да бъде наказан и така ще бъде", добави той.

Иран заплаши израелските посолства по света

Иран заплаши израелските посолства по света

Техеран се закани да отмъсти за убитите си военни командири в Дамаск

В очевиден отговор на Хаменей израелският външен министър Израел Кац каза в сряда, че Израел ще отговори, ако Иран нападне Израел от собствената си територия.

"Ако Иран атакува от собствената си територия, Израел ще отговори и ще атакува в Иран", каза Кац в публикация в социалната медийна платформа X.

Иран подкрепя групи, които вече участват във войната в региона, откакто Израел започна инвазията си в Газа след атаката срещу Южен Израел, извършена от Хамас на 7 октомври.

Над 33 000 палестинци бяха убити за шест месеца израелска бомбардировка на Газа. Атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври уби 1200 души, според израелски данни.

Подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула обменя огън всеки ден с Израел, докато иракски групировки стреляха по американските сили в Сирия и Ирак, а хусите от Йемен атакуват кораби в Червено море и Аденския залив.

Прогноза: Иран може да удари Израел след 12 април

Прогноза: Иран може да удари Израел след 12 април

След приключването на Курбан Байряма Техеран ще предприеме действия