Върховният лидер на Иран се подигра с абсолютната неяснота след изборния ден в САЩ, заявявайки, че вотът разкривал реалността на американската демокрация.

Доста повече от 24 часа след затварянето на последните избирателни секции в американския щат Аляска, битката за Белия дом остава нерешена.

Исторически избори в САЩ: Байдън води
на живо

Исторически избори в САЩ: Байдън води

Изборът Байдън или Тръмп е избор на радикално различно бъдеще...

Американският президент Доналд Тръмп предизвика безпокойство дори сред лидерите на собствената си Републиканска партия, като категорично твърди, че изборите са фалшифицирани, докато предизборният щаб на неговия опонент демократ Джо Байдън обвини действащия президент, че се опитва да отрече избирателните права на десетки хиляди избиратели, гласували по пощата.

"Какво зрелище!", написа в "Туитър" върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей, съобщава "Франс прес".

"Един казва, че това са най-измамните избори в историята на САЩ. Кой казва това? Президентът, който в момента е на поста. Неговият съперник казва, че Тръмп възнамерява да фалшифицира изборите! Ето какви са американските избори и американската демокрация", настоя още аятолахът. 

Задълбочаващата се поляризация на американската политика след изненадващата победа на Тръмп преди четири години предизвика изрази на загриженост дори от западни съюзници, като Германия предупреди за "много експлозивна ситуация" след изборите.

Въпреки твърденията на САЩ, че Техеран се е опитал да използва социалните мрежи, за да повлияе на избирателите в навечерието на изборния ден, държавното ръководство на Иран публично настоя, че не подкрепя нито един от кандидатите, въпреки тяхната рязко различаващата се политика спрямо Техеран.

Тръмп проведе кампания на "максимален натиск" срещу Ислямската република, изваждайки Вашингтон от многостранното споразумение за ядрената програма на Иран и възстановявайки тежките едностранни санкции.

Байдън даде знак, че е готов да се присъедини отново към историческото ядрено споразумение, постигнато през 2015 г., когато той беше вицепрезидент на предшественика на Тръмп Барак Обама.

Но във вторник Хаменеи настоя, че изходът от изборите няма да окаже влияние върху иранската политика.