Азербайджан е готов да окаже цялата необходима подкрепа в операцията по издирването на хеликоптера, превозващ ирански официални лица, водени от президента Ибрахим Раиси, съобщи външното министерство на страната, цитирано от АФП.

"Дълбоко сме разтревожени от новината за катастрофата на хеликоптера, на борда на който се намираха иранският президент Ибрахим Раиси, външният министър Хосеин Амир Абдоллахиан и други официални лица.

Надяваме се и се молим за тяхната безопасност и сигурност, докато спасителите се опитват да достигнат до мястото на катастрофата.

Азербайджан, като приятелски и братски народ, е готов да окаже цялата необходима подкрепа", се казва в изявлението на министерството.

На свой ред арменското външно министерство заяви, че Ереван е готов да окаже цялата необходима подкрепа на Техеран във връзка с инцидента с хеликоптера с иранския президент на борда.

"Армения като близък и приятелски съсед на Иран е готова да предостави цялата необходима подкрепа", се казва в изявлението на арменското външно министерство.

Министерството заяви, че е "шокирано от новините от Иран, мислите и молитвите ни са с президента Раиси, министър Абдоллахиян и всички останали".

По-рано беше съобщено, че хеликоптерът, превозващ иранския президент Ибрахим Раиси, е извършил твърдо кацане в планински район в гъста мъгла в северозападен Иран, близо до границата с Азербайджан.

Хеликоптер, превозващ иранския президент, претърпя инцидент
Обновена

Хеликоптер, превозващ иранския президент, претърпя инцидент

Животът на Ебрахим Раиси и иранския външен министър е "в опасност"

Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди заяви, че мъглата и лошото време са възпрепятствали операцията по издирване и спасяване.