"Баба Яга" е един от най-ефективните безпилотни летателни апарати, с които разполага Украйна, твърдят експерти.

Украинските безпилотни самолети "Баба Яга" получиха ново мощно оръжие. Последните снимки показват, че нощните бомбардировъчни дронове вече са оборудвани с управляеми прецизни бомби, които могат да поразяват от голямо разстояние.

Според материала на "Форбс" това представлява смъртоносна заплаха за руснаците, тъй като "Баба Яга" може да атакува отдалеч. Възникват редица въпроси относно това какъв вид е бомбата и как работи.

"Баба Яга" е руско военно обобщено название на няколко типа украински нощни бомбардировачи-мултикоптери. Те носят много по-тежък бомбен товар от малките безпилотни самолети, които летят през деня.

Докато малките безпилотни летателни апарати обикновено носят около килограм, ръчна граната или няколко по-малки оръжия, "Баба Яга" пуска двойка 10-килограмови противотанкови мини ТМ-62 върху вражески позиции.

Руски дрон повреди критична инфраструктура във Виницка област

Руски дрон повреди критична инфраструктура във Виницка област

Руските сили са изстреляли 29 ракети над девет области

Управляемите бомби могат да се изстрелват от много по-голямо разстояние или височина, така че дронът може да бъде далеч и високо. Това е тактиката, използвана от руските изтребители, които пускат планиращи бомби по украинските позиции, за да избегнат ракетите земя-въздух.

"Баба Яга" с управляеми бомби на височина може да атакува от значително разстояние, достатъчно далече, за да е извън обсега на препятствия или снайперисти, да пусне бомбите и да изчезне, преди да бъде прихванат от вражеските безпилотни самолети.

Големият размер и шумните ротори правят тези безпилотни летателни апарати лесни мишени, затова "Баба Яга", подобно на приказната славянска вещица, на която са кръстени, летят през нощта. Това допринася за тяхната мистериозност. Често се твърди, че е невъзможно да бъдат блокирани, а в един уебсайт се твърди, че могат да бъдат свалени само с огнехвъргачка.