Правителството на Бахрейн въведе армейски подразделения в столицата Манама, малко след жестокото разпръскване на антиправителствените демонстрации.

Над десет танка, няколко армейски камиона и военни автомобили за медицинска помощ бяха забелязани на главната улица в града, съобщава Ройтерс.

През нощта при разпръсването на антиправителствена демонстрация загинаха най-малко двама души, а десетки са хоспитализирани с телесни травми и натравяне с газ.

Припомняме, снощи специалните сили на Бахрейн щурмуваха палатковия лагер на опозицията на централния площад в Манама. В хода на операцията се стигнало до използването на сълзотворен газ.

Във всички градове се наблюдава засилено полицейско присъствие. Властите правят всичко възможно, за да не допуснат провеждането на нови протестни акции. Всички опити за сформиране на митингуващи групи са предотвратявани, а техните организатори - задържани и „извозвани" с камиони от тези участъци.

Акциите в Бахрейн са последвани от смяната на властта в Тунис и Египет. Протестиращите искат промени в конституцията, оставката на премиера на страната и освобождаването на редица затворници.

Властите в страната се опитват да решат конфликта по мирен път,, като бе разпоредено на всеки гражданин да бъдат дадени по 2 700 долара. Опозиционните сили обаче не вярват на нито дума от казаното от управляващите.

Бахрейн е поредната държава след Египет, Алжир, Йордания, Тунис, Йемен и Либия, където се организират многохилядни митинги с редица искания за промени в управлението, или направо за тотална смяна на управляващите.

Междувременно САЩ поискаха от Бахрейн, техен близък съюзник, да спазва правото на гражданите да демонстрират мирно и да се вслуша в проблемите им. Протестът започна в понеделник по инициатива на млади хора в интернет, откъдето призоваха чрез Facebook към демонстрации с искане за политически и социални реформи в Бахрейн.

Бахрейн е най-малката арабска държава, разположена в Персийския залив, на 16 километра от Саудитска Арабия. Там се намира най-голямата в региона база на Военновъздушните сили на САЩ.