Управлението в Киркизстан отказа да приеме исканията на опозицията за промени в конституцията, като ги нарече „открит опит за узурпиране на властта", съобщава БиБиСи.

Властите изказаха становището си, след като депутатите от опозиционните партии проведоха извънредно парламентарно заседание за приемане на конституция, която ще ограничи правомощията на президента Курманбек Бакиев, като делегира част от тях на парламента.

Проектът бе подкрепен от 38 от общо 75 депутати, което е достатъчно за обикновено мнозинство, но не и за мнозинство от две трети, както се изисква в законите на страната при конституционни промени.

Според правителството опозицията използва противоречащи на конституцията средства, за да се домогне до властта.

Опозиционните сили свикаха извънредно заседание на парламента, след като в понеделник държавният глава не изпълни ангажимента си да представи пред парламентаристите проект за нова конституция.

Вместо това той изпрати писмени предложения за някои поправки в документа, които опозицията отхвърли.

Опозиционните лидери отправиха критики и по повод уволнението на вътрешния министър Гуронов и назначаването на негово място на Орманбек Суваналиевин, който се ползва с доверието на опозицията. Тя обаче определи тази стъпка като тактически ход от страна на президента Бакиев за спечелване на повече време. 

Президентът на свой ред заплаши да разпусне парламента, ако не бъде намерено политическо решение на кризата.

При поредните протести в столицата Бишкек възникнаха сблъсъци между привърженици на опозицията и на управляващите, а полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите.