Според резултатите от ново проучване на "Евробарометър", публикувано днес, цялостното доверие в Европейския съюз остава стабилно (43%), макар и леко да намалява в сравнение с пролетта (44%).

Доверие в ЕС е мнението на мнозинството в 18 страни членки, а доверието се е увеличило в 12 страни членки за същия период. Проучването показва също нарастваща загриженост сред европейските граждани относно климатичните промени и околната среда, подкрепата за мерки на ЕС за подобряване на равенството между половете на работното място и продължаваща подкрепа за Икономическия и паричен съюз и еврото.

Повече от четирима от десетима европейци са склонни да се доверяват на ЕС, което е с 9 процента по-високо от доверието в националните правителства и доверието в националните парламенти (и двете с 34%, без промяна в сравнение с предишното проучване). Доверието в ЕС леко се е увеличило (47%, +1 процентен пункт), докато недоверието към националните правителства (61%) и националните парламенти (60%) остава непроменено и доста високо.

Доверието в ЕС се е увеличило в 12 страни членки на ЕС от пролетта на 2019 г., като най-големите увеличения в доверието са регистрирани в България (60%, +5 процентни пункта) и Румъния (57%, +5 процентни пункта). Най-високите равнища на доверие в ЕС са в Литва (66%), Дания (63%) и България (60%).

Освен това в 11 страни над половината от анкетираните казват, че "са склонни да се доверяват на ЕС": Португалия (59%), Ирландия (58%), Румъния (57%), Холандия и Финландия (и двете 56%), Естония и Люксембург (и 54%), Латвия, Малта и Швеция (всички 53%) и Унгария (52%). В 4 страни членки относително мнозинство казват, че "са склонни да се доверяват на ЕС": Германия, Полша, Белгия (всички 49%), както и Словакия (45%).

Най-ниските нива на доверие в ЕС са в Обединеното кралство (29%), Франция (32%) и Гърция (34%).

Наблюдава се спад в общия процент на анкетираните, които казват, че гледат положително на ЕС, който сега е 42% (минус 3 процентни пункта). Отрицателното отношение към ЕС се е увеличило до 20% (+3 процентни пункта).

Няма промяна в тези, които имат неутрално отношение към ЕС, които остават 37%.

В 18 страни членки на ЕС обаче повечето от анкетираните имат положително отношение към ЕС, като най-висок дял се наблюдава в Ирландия (63%), България (61%) и Португалия (59%).

Във всички 28 страни членки повече от половината анкетирани смятат, че са граждани на ЕС. В целия ЕС 70% се чувстват по този начин (-3 процентни пункта от пролетта на 2019 г.), а на национално ниво оценките варират от 91% в Люксембург, 86% в Испания, 83% в Германия до 55% в Италия, 53% във Великобритания и 51% в Гърция.