Република Македония трябва да позволи по институционален път на Република България да положи собствена плоча на Каймакчалан, ако това бъде поискано. Това заявява във фейсбук лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски във връзка със скандала с македонския журналист, поругал нашия паметник на връх Каймакчалан.

Припомняме, че македонският гражданин Миленко Неделковски разпространи снимки как разрушава паметната плоча на Каймакчалан, където са загинали хиляди български воини.

Македонски вандали счупиха паметника на Каймакчалан
Обновена

Македонски вандали счупиха паметника на Каймакчалан

Росен Петров зове Външно да привика македонския посланик у нас

България е наш съсед, с който имаме много общи неща в историята и трябва да работим за това историята да ни сближава, а не отдалечава. Македония е място, където са се случвали много значими исторически събития и битки в годините преди да се създаде нашата държава, пише Груевски.

Не мога да оправдая нито незаконното поставяне на възпоменателна плоча от войници от друга държава, които нелегално са преминали границата и нелегално са поставили възпоменателната  плоча в Македония, нито пък начина, по който журналистът Миленко Недялковски е решил индивидуално да се справя по свой начин с това, коментира още Груевски, цитиран от МКД.

НИМ обяви сметката за дарения за възстановяване на Каймакчалан

НИМ обяви сметката за дарения за възстановяване на Каймакчалан

Паметниците на връх Каймакчалан, на полк. Каварналиев и на 8-ми Приморски полк

Никола Груевски посочва, че не вижда защо по законен начин да не се позволи на България поставянето на възпоменателна плоча, след като Сърбия има своя на това място.

„Двете държави са наши съседи, с които имаме много вплетени истории и не съществува причина да бъдат третирани различно, когато става въпрос за поставяне на възпоменателни плочи", допълва той.

Груевски посочва още, че става въпрос за голямо историческо събитие с участието на 1,2 млн. войници от двете държави – България и Сърбия, в чиито състав е имало и огромен брой македонци, включително доброволци и принудително мобилизирани. Повечето от тях – около 33 000 са били в 11-та дивизия на Българската армия, която е била създадена от борци на ВМРО – бивши комити и войводи. Затова според него е съвсем нормално за такова историческо събитие, което в западната историография се нарича Македонски фронт, да има паметници.

Никола Груевски смята, че проблемът е трябвало и трябва да се решава институционално, а не по начин, който ще създаде проблеми, гняв, омраза и взаимни обвинения.