България е на 67 място в класация на най-силните армии в света. Класацията е на международната компания Global Firepower.

В изследването са включени общо 133 армии. На първо място са САЩ, следвани от Русия, а на трето - китайската армия, която е най-голямата по численост в света. В десетката следват въоръжените сили на Индия, Франция, Великобритания, Япония, Турция, Германия и Египет.

В оценката са взети предвид повече от 50 фактора. Както е посочено в изследването, класирането на участниците не зависи толкова от общото количество на военната техника, колкото от баланса на военната мощ на отделните страни и разнообразието от налични оръжия.

Ядрените оръжия не са били взети предвид от експертите, но ядрените сили са получили допълнителни точки.

Ключовият фактор при оценката е големината на работната сила, така че страните с голямо население по правило са класирани по-високо.

Отчетени са били също така географското положение на страните, "логистичната гъвкавост" и обемът на природните ресурси. Страните от НАТО са получили бонус заради възможността да се разпореждат със средства от общите ресурси на алианса.

Според Global Firepower България разполага общо с 52 650 военнослужещи, като от тях 33 150 са активни военни, а 19 500 са в резерва. Разполагаме с общо 66 военни самолета, от които 15 са изтребители, 31 - щурмова бойна авиация (тук са включени и изтребителите), а 28 са транспортни самолети.

Според класацията България разполага с 531 танка и 1 103 бронирани бойни машини. Бюджетът ни за отбрана през тази година възлиза на 700 млн. долара.