Ако се стигне до балотаж това автоматично означава, че Ердоган губи темпо, губи инерция, той губи харизмата. Това коментира в ефира на bTV Георги Димов, който е бивш консул на България в Одрин, по повод президентските и парламентарните избори в Турция.

Димов посочи, че това е централен въпрос - дали Ердоган ще се справи срещу основния си противник Мухарем Индже, около когото се обединиха останалите четирима кандидат-президенти.

"Всъщност това е въпросът на въпросите", коментира Димов.

Турците гласуват на съдбовни избори

Турците гласуват на съдбовни избори

56 милиона избиратели решават бъдещето на страната си…

По думите му, ако Ердоган спечели - това ще означава поне три неща. Първо, по-нататъшно господство и налагане на политическия ислям в страната. Второ, в областта на икономиката - пълно незачитане на пазарните механизми, продължаване на срива на турската лира, на обедняването, на безработицата, на инфлацията, които са вече двуцифрени.

Също така ще означава във външнополитически план запазване на сегашния курс - в Ирак и в Сирия военните операции и борбата срещу кюрдите; в Егейско море - противопоставянето с Гърция и Република Кипър, включително и по отношение на търсене на нефт и газ в акваторията на Кипър.

Трите лица на Ердоган

Трите лица на Ердоган

Той започна политическата си кариера като реформатор...

Димов настоя, че трябва да бъдем подготвени. "Включително и на фона на това, което се случи преди две-три седмици - изпуснатата реплика, че с това, че ние сме се отказали от "Южен поток", с това сме го подарили и той стана "Турски поток", което в дипломацията дори да е така, публично не би трябвало да се казва. След като беше казано, това означава ясен сигнал", коментира Димов.

Въпросът е, така както казва турската опозиция, дали ще има кражба на вот, каквато имаше по време на референдума за президентските правомощия на 16 април 2017 г.

Димов каза още, че освен предизборния борд, много е голяма ролята на тяхната Централна избирателна комисия - Висш избирателен комитет, който на референдума е зачел за валидни пликове, които не са подпечатани, макар че в закона това изрично е забранено.

"Аз не мога да забравя 31 март 2014 г. - последните местни избори в Турция - тогава в тъмната част на денонощието, когато се брояха гласовете, на територията на половин Турция изгасна тока. Някаква котка имало там, която влезнала в трансформатора и прегризала кабелите", спомни си още Димов.

Милионен митинг в Истанбул подкрепи опозиционния кандидат Индже

Милионен митинг в Истанбул подкрепи опозиционния кандидат Индже

Ердоган може да не бъде избран на първия тур…