Около 500 души излязоха на протест в Букурещ срещу решението на парламента за бойкотиране на президента Траян Бъсеску, предаде Медиафакс.

Парламентът гласува за отстраняване на президента заради противоконституционни действия, като в предложението за отстраняване се посочват 19 случая на нарушаване на конституцията.

Конституционният съд обаче прецени, че няма основания за отстранява на държавния глава.

322 депутати подкрепиха отстраняването - двойно повече от тези, които гласуваха против.

Въпреки че преди гласуването в парламента Бъсеску бе обявил, че ще се оттегли, ако това е волята на парламентаристите, пред своите поддръжници той заяви, че остава на поста си.

Аз все още съм президент на Румъния. Аз не нарушавам конституцията, заяви Бъсеску.

Съгласно законите парламентът може да отстрани от длъжност президента за 30 дни, след което трябва да се свика референдум. На него гражданите трябва да заявят своята воля. Според проучванията Траян Бъсеску е политикът, който се ползва с най-голямо доверие в страната.

За да е валидно решението на парламента, на референдума то трябва да бъде подкрепено от повече от половината румънски гласоподаватели, а предвид популярността на президента това на практика е невъзможно, отбелязва АП.

Според проучванията Бъсеску би спечелил и на президентски избори, но такива може да бъдат свикани само ако държавният глава се оттегли от поста.