Според документ на уебсайта на Белия дом президентът на САЩ Джо Байдън е делегирал някои от функциите и правомощията в рамките на прилагането на Закона за възстановяване на икономическия просперитет и възможности за украинците на ръководителите на Министерството на финансите и Държавния департамент на САЩ.

Става дума за Закона за възстановяване на икономическия просперитет и възможностите за украинците (REPO for Ukrainians Act), който се отнася до замразените руски активи (принадлежащи на Централната банка, Министерството на финансите и Фонда за национално благосъстояние).

От тези активи само 4-5 млрд. долара се намират под юрисдикцията на САЩ, а около 190 млрд. долара - в Белгия, като общият им размер се оценява на 300 млрд. долара. В закона се посочва, че тези средства могат да бъдат използвани за "компенсиране" на Украйна.

На ръководителя на Министерството на финансите на САЩ (сега Джанет Йелън) бяха делегирани правомощия да изисква от финансовите институции да уведомяват властите за руските активи и да предоставят на Конгреса доклад за състоянието на руските активи - преди това тези функции бяха възложени на президента.

На ръководителя на Държавния департамент (сега Антъни Блинкън) е делегирано правомощието да ограничава прехвърлянето на средства от Фонда за подкрепа на Украйна (той се създава по инициатива на президента от конфискувани средства) и да докладва на Конгреса за средствата във Фонда (преди това тези функции също трябваше да се изпълняват от държавния глава).

В средата на юни страните от Г-7 - Великобритания, Германия, Италия, Канада, Франция, Япония и САЩ - се споразумяха за механизъм, който ще им позволи да предоставят на Украйна около 50 млрд. долара помощ от печалбите от руските активи.

ЕС подкрепи план за използване на замразените руски активи въпреки Унгария

ЕС подкрепи план за използване на замразените руски активи въпреки Унгария

Жозеп Борел каза, че обичайното единодушие за външнополитически решения не е необходимо

Става въпрос за предоставяне на заеми на Киев, които ще бъдат изплатени с приходите от блокираните руски активи. Италианският министър-председател Джорджия Мелони заяви, че не става въпрос за конфискация на тези печалби.

Захарова отново размахва с пръст и вещае отмъщение при изземване на руски активи

Захарова отново размахва с пръст и вещае отмъщение при изземване на руски активи

Русия твърди, че има достатъчно поле за отмъщение срещу плана за изземване на доходите от нейните активи

ЕС, където са блокирани по-голямата част от руските средства, се съгласи да използва печалбите от тях за Украйна. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви на 22 юли, че първият транш от 1,4 млрд. евро ще бъде преведен на Европейската комисия през първата седмица на август. Тези средства ще бъдат използвани за закупуване на оборудване за противовъздушна отбрана, снаряди за артилерията и др. за Украйна.

Украйна получава през юли първите 1,5 млрд. евро от замразени руски активи

Украйна получава през юли първите 1,5 млрд. евро от замразени руски активи

90% от тях ще отидат за отбрана

Русия смята действията на Запада със замразените активи за кражба. Кремъл предупреди, че ще се обърне към съда, ако средствата бъдат конфискувани.