Малко повече от час е продължил телефонният разговор между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин, съобщи "Блумбърг".

Байдън е заявил на руския си колега, че Русия ще понесе тежки последици, ако реши да нахлуе в Украйна, съобщиха по-късно от Белия дом.

Той е повторил, че по-нататъшна руска инвазия в Украйна ще доведе до още човешко страдание и ще намали позицията на Русия", се казва в отчитане на призива в Белия дом. "Президентът Байдън беше ясен с президента Путин, че докато Съединените щати остават готови да се ангажират с дипломация, в пълна координация с нашите съюзници и партньори, ние сме еднакво подготвени за други сценарии.

Разговорът бе оповестен вчера. Това е първият им директен контакт от края на декември.

Както съобщи по-рано прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков, инициативата за провеждане на разговора дойде от Вашингтон, а "заявката беше предшествана от писмено искане от американска страна".

Очаквано, основната обсъждана тема е била ситуацията около Украйна, тъй като САЩ и техните съюзници предупреждават, че времето за мирно разрешаване на кризата може да изтича.

Преди това Путин разговаря с френския си колега Еманюел Макрон.

Коментарите на Макрон след разговорите с Путин са притеснителни за НАТО

Коментарите на Макрон след разговорите с Путин са притеснителни за НАТО

Легитимира искания на Москва за нова архитектура за сигурност, основана на руската концепция, на фона на военни заплахи

Германският канцлер Олаф Шолц трябва да се срещне с Путин в Москва за разговори във вторник, ден след като отиде в Киев. Байдън предупреди след среща на 7 февруари с Шолц във Вашингтон, че "ще сложим край" на спорния проект за газопровод "Северен поток 2" от Русия до Германия, ако Путин разпореди инвазия.

Путин и Байдън за последно разговаряха по телефона в края на миналата година.

Преди това на 7 декември те проведоха преговори чрез видеоконферентна връзка.

Първата среща лице в лице между Путин и Байдън като държавни лидери се състоя в Женева през юни 2021 г.

Американска подводница нарушила руски води

Американска подводница нарушила руски води

Москва е поискала обяснения за инцидента

По-рано днес Русия изрази протест заради твърденията, че американска подводница е нарушила руски води - в района на Курилските острови.