Доналд Тръмп, въпреки криминалните си присъди, все още води в надпреварата за президентските избори през ноември, с около процентен пункт на национално ниво и със значителни преднини в почти всеки щат, където битката е оспорвана.

Рейтингът на одобрение на Байдън достигна най-ниското си ниво от 2021 г. и не е надхвърлял 40% за девет месеца, пише в редакционната си статия агенция "Блумбърг". Разбира се, предизборните прогнози може и да грешат. Тръмп все още може да се самоунищожи (или наистина да отиде в затвора). Избирателите все още не обръщат достатъчно внимание на това. Нещата могат да се променят. Но само пет месеца преди изборите алармата за тревога би трябвало да се е включила.

Президентът трябва да промени курса, ако иска втори мандат. Къде тогава трябва да бъде фокусът? Избирателите постоянно казват, че нелегалната имиграция е основен проблем. И все пак Байдън не успя да установи последователен подход. След като демонтира политиките на своя предшественик, той се забави с предприемането на смислени действия, когато в американските градове пристигна рекордно голям брой мигранти без документи. Сега той изостава с около 30 % по въпрос, който може да се окаже решаващ през ноември. Т

ози месец президентът издаде нормативни актове, които на практика забраняват убежище на лицата, които са преминали границата нелегално. Но този ход беше закъснял, ограничен и ще бъде оспорван в съда. Байдън трябва да засили правоприлагането и да ограничи стимулите за незаконно влизане. Обвиняването на опозицията няма да даде резултат. Същото важи и за другия основен приоритет на избирателите - икономиката. Байдън заслужава признание за мекото приземяване след пандемията, за забавяне на инфлацията, повишаване на заплатите и задържане на растежа на работните места. Но избирателите не са доволни и не им харесва, когато им казват да се откажат от това.

Байдън изостава от Тръмп с близо 20 % по отношение на икономиката, докато почти две трети от избирателите не одобряват усилията му да намали инфлацията. Гласоподавателите от работническата класа - по-специално чернокожите и латиноамериканците - го напускат в значителни количества, изтъквайки най-вече като причина жизнения стандарт. Политиките на Байдън не успяват да се справят с проблема и твърде много от тях рискуват да го усложнят.

Неговите зле обмислени такси ще попречат на конкуренцията и ще обложат американските потребители. Усилието му да опрости дълга по студентските кредити в размер на 1 трилион долара е регресивно. Той трябва да спре да субсидира търсенето на жилища, като в същото време повишава цената на новите предложения. Той трябва да облекчи федералните правила за договаряне и обществени поръчки, които повишават разходите за строителство. Той трябва да ограничи пропагандата си относно новите разпоредби. И трябва да смекчи безкрайните си отстъпки към синдикатите, които помагат на малцинството от избиратели за сметка на мнозинството.

Президентът не може да продължава да прави това, което прави, и да очаква различен резултат. Той не може да води кампания от мазето, както направи по време на ковид-хаоса от 2020 г. Той се нуждае от визия за следващите четири години, която да разшири привлекателността му отвъд настоящата му база от хладни поддръжници. Ако той не се промени, изборите ще бъдат спечелени от Тръмп.