Президентът на САЩ Джо Байдън обяви нови 500 американски санкции срещу Русия. Това се казва в негово официално изявление на сайта на Белия дом. Санкциите са насрочени да съвпаднат с втората годишнина от войната на Русия срещу Украйна и смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални, съобщава Би Би Си.

"Днес обявявам повече от 500 нови санкции срещу Русия заради продължаващата й завоевателна война в Украйна и заради смъртта на Алексей Навални, който беше смел антикорупционен активист и най-твърдият лидер на опозицията на Путин. Тези санкции ще бъдат насочени към лица, свързани със затвора на Навални, както и руските финансови и отбранителни индустриални сектори, мрежи за доставки и укриващи санкции на няколко континента", се казва в изявлението.

Байдън добави, че "Путин ще плати още по-висока цена за своята агресия в чужбина и репресиите у дома". Освен това Съединените щати ще въведат нови експортни ограничения за почти 100 организации, които подкрепят "руската военна машина". Байдън каза, че неговият екип предприема мерки за допълнително намаляване на енергийните приходи на Русия.

Съединените щати, каза той, ще засилят подкрепата си за гражданското общество и независимите, включително руски, медии

Представяме подробно наложените санкции по сектори: 

Министерството на финансите на САЩ заяви в изявление, че налага санкции на държавната Национална платежна картова система "Мир" (Mir).

Разплащателните карти на Mir станаха по-важни, след като американските им конкуренти спряха операциите си в Русия в резултат на западните санкции.

Освен това бяха атакувани повече от дузина руски банки, инвестиционни фирми, фондове за рисков капитал и финтех компании, включително SPB Bank, собственост на SPB Exchange, която е втората по големина фондова борса в Русия и е специализирана в търговията с чуждестранни акции.

Arctic LNG 2

Съединените щати също се насочиха към бъдещото производство и износ на енергия от Русия, като допълнително се прицелиха в проекта Arctic LNG 2 в Сибир. През ноември Вашингтон наложи санкции на основен субект, участващ в разработването, експлоатацията и собствеността на мащабния проект.

Уст-Луга

Санкционирани са две компании за участието им в разработването и експлоатацията на руския комплекс за втечнен природен газ в балтийското пристанище Уст-Луга - руската съвместна компания, изграждаща комплекс за втечнен природен газ в пристанището и нейното дъщерно дружество.

Избягване на санкции

Съединените щати също така наложиха санкции на организации, базирани в Китай, Турция, Обединените арабски емирства и Казахстан, заради избягването на западните санкции срещу Русия и запълването, включително за изпращане на артикули, на които Москва разчита за своите оръжейни системи.

Военното сутрудничество между Русия и Иран

Вашингтон също така наложи санкции на Министерството на отбраната и логистиката на въоръжените сили на Иран (MODAFL) за първи път във връзка с Русия, въпреки че вече беше под санкциите на САЩ.

Минна промишленост и производство на метали

Съединените щати се прицелиха допълнително и в руския металургиен сектор, като наложиха санкции на производителя на злато "Ужуралзолото", най-големия руски производител на тръби и производителя на алуминиеви продукти - Самарския металургичен завод.

Големият руски производител на стомана Мечел беше добавен към списъка, като Министерството на финансите каза, че дъщерното му дружество е предоставило стомана, използвана в руския атакуващ хеликоптер KA-52.

Производителят на въглища "СУЕК" беше добавен към списъка като "флагманска компания на руската транспортна логистика, която управлява собствена железопътна инфраструктура и се занимава с превоз на камиони и други транспортни услуги".

Rheingold Edelmetall, базирана в Лихтенщайн инвестиционна фирма за благородни метали, беше добавена към списъка, тъй като според Министерството на финансите тя "си сътрудничи с базирани в Русия компании за метали, за да прикрие произхода на руските благородни метали".

Освен това германският гражданин Бернд Гюнтер Дигелман, базиран в ОАЕ служител на Rheingold Edelmetall, "уредил продажбата на руски скъпоценни камъни в ОАЕ", каза Министерството на финансите.

Трансфер на боеприпаси между Русия и Северна Корея 

Държавният департамент наложи санкции и на спедиторната компания "Восточная". В него се казва, че повече от 7400 контейнера с боеприпаси и свързани с тях материали са били докарани до Русия през терминала на компанията в пристанище Восточний, където Русия е внесла транспортни контейнери, превозващи военни товари от Северна Корея за използване в Украйна.

Базираният в Русия PJSC TransContainer, интермодален контейнерен оператор, който предлага военни транспортни услуги на руските въоръжени сили и играе роля в незаконния трансборд на севернокорейски боеприпаси и оръжейни системи за използване на бойното поле в Украйна, също беше засегнат от санкции от Министерството на финансите.

TransContainer също така е оператор на нов железопътен терминал в SEZ Alabuga и неговото ръководство беше част от руска делегация, която посети Иран през 2023 г., каза Министерството на финансите.

Ядрена индустрия

САЩ също атакуваха със санкции технологичния изследователски институт "Александров", дъщерно дружество на "Росатом", държавната ядрена компания, която според Държавния департамент участва в проектирането, тестването и поддръжката на ядрени енергийни и военноморски задвижващи реактори, включително за руски подводници.

Военна индустрия

Държавният департамент също така каза, че е наложил санкции на близо 60 юридически и физически лица, участващи в производството на оръжия, боеприпаси и свързани материали като част от усилията си да разруши и деградира военнопромишлената база на Русия.

Експортен контрол

Администрацията на Байдън също наложи нови търговски ограничения на 93 субекта от Русия, Китай, Турция, ОАЕ, Киргизстан, Индия и Южна Корея за подкрепа на военните усилия на Русия в Украйна, според известие на федералното правителство, публикувано онлайн в петък.

Действието означава, че компаниите ще бъдат поставени в "Списъка на юридическите лица" на Министерството на търговията, което по същество ще забрани доставките в САЩ до тях.

От изброените нови субекти 63 са от Русия, 16 от Турция, осем от Китай и четири от ОАЕ.

ЕС утвърди официално 13-тия пакет санкции срещу Русия
Обновена

ЕС утвърди официално 13-тия пакет санкции срещу Русия

В списъка има и компании от трети страни