Президентът на САЩ Джо Байдън в неделя отново потвърди, че американските войски ще защитят Тайван в случай на нападение от Китай.

Това бе най-ясното скорошно изявление, направено от Байдън за това колко далеч ще стигнат Съединените щати, за да подкрепят Тайван военно. 

Байдън направи това в интервю за "60 минути" на CBS. 

САЩ: Китай се стреми към военна способност да превземе Тайван със сила

САЩ: Китай се стреми към военна способност да превземе Тайван със сила

Но все още интересът на Си Дзинпин е да получи контрол чрез невоенни средства

Представители на Белия дом и Държавния департамент не са отговорили веднага на исканията за коментар в неделя.

Китайският президент Си Дзинпин казал на армията на страната, че би искал тя да изгради капацитет, който ще позволи на Пекин да превземе Тайван със сила до 2027 г., ако е необходимо.

Това коментира репортерът на CNN Кейти Бо Лилис в петък, цитирайки заместник-директора на ЦРУ Дейвид Коен.

"Той не е взел решение да направи това, но е помолил военните си да го поставят в позиция, в която ако иска да направи това, ще може да го направи. Все още оценката на като цяло е, че интересът на Си в Тайван е да получи контрол чрез невоенни средства", каза тогава Коен.

Преди това комисията по външни отношения на Сената на САЩ одобри Закона за политиката на Тайван, който има за цел да увеличи военната помощ на страната за острова, като Китай осъди този ход.

Китай скочи срещу подкрепения от американския сенат Закон за политиката на Тайван

Китай скочи срещу подкрепения от американския сенат Закон за политиката на Тайван

Китай е депозирал официална жалба срещу САЩ

Напрежението между Съединените щати и Китай, както и между Китай и Тайван, ескалира през последните месеци. Малко след като Русия нахлу в Украйна, Байдън изпрати неофициална делегация от бивши служители на отбраната и националната сигурност на САЩ в Тайван, в опит да покаже, че ангажиментът на Съединените щати към Тайван "остава стабилен", каза служител на администрацията по това време.