Президентът на САЩ Джо Байдън в четвъртък погрешно нарече украинския президент Володимир Зеленски Владимир Путин, преди да се поправи на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, предави "Ройтерс".

"И сега искам да го предам на президента на Украйна, който има толкова смелост, колкото и решителност, дами и господа, президент Путин", каза Байдън, имайки предвид Зеленски.

Докато се поправяше около две секунди по-късно, Байдън добави: "Президент Путин, вие ще победите президента Путин, президента Зеленски. Толкова съм фокусиран да победя Путин."

Участниците в срещата ахнаха, когато Байдън погрешно идентифицира Зеленски като Путин. Коментарите дойдоха на събитие в рамките на срещата на върха, по време на която Байдън стартира инициатива със съюзници, насочена към подкрепа на нуждите от сигурност на Украйна.

Зеленски отговори на коментарите на Байдън, като каза: "Аз съм по-добър (от Путин)".

Байдън отговори: "Ти си адски много по-добър", докато някои в залата се смееха, преди Зеленски да започне собственото си обръщение.

През последните дни Байдън беше подложен на интензивни критики и се сблъска със съмнения, включително от членове и донори на собствената му Демократическа партия, относно шансовете му за преизбиране след слабо и колебливо представяне в дебат в края на миналия месец срещу бившия президент републиканец Доналд Тръмп.

Досега Байдън обеща да продължи с кандидатурата си за преизбиране и отказа да се оттегли като кандидат за президент на своята партия, като същевременно твърди, че е в най-добра позиция да победи Тръмп на изборите през ноември.

Белият дом: Байдън е готов за пълен втори президентски мандат

Белият дом: Байдън е готов за пълен втори президентски мандат

Притеснения за здравето на държавния глава

Германският канцлер Олаф Шолц защити Байдън в четвъртък след грешката на президента. Шолц каза: "Случват се грешки на езика и ако винаги наблюдавате всички, ще намерите достатъчно от тях."

Британският премиер Кийр Стармър на собствена пресконференция многократно избягва да отговори на въпроса дали Байдън е достатъчно годен да се кандидатира за президент на САЩ. Вместо това той похвали ролята на Байдън в организирането и ръководенето на това, което каза, че е успешна среща на алианса на НАТО.

"Той всъщност беше в наистина добра форма и умствено пъргав - абсолютно във всички детайли", каза Стармър в интервю за BBC.

По-късно в четвъртък Байдън проведе самостоятелна пресконференция на срещата на върха на НАТО, за първи път сам пред пресата от ноември, на която беше попитан за гафа си. Той отговори, като каза, че срещата на върха на НАТО е била успешна под негово ръководство.

"Виждали ли сте по-успешна конференция?" Байдън каза пред репортери, попитан за потенциални опасения сред чуждестранни служители относно годността му за преизбиране.

Докато европейските лидери, които присъстваха на срещата, бяха дипломатични по отношение на Байдън и похвалиха организацията на срещата, европейската преса, като британския Daily Telegraph, заключи, че "Байдън изглежда свършен".

Испанският премиер Педро Санчес каза, че Байдън изглежда "добре" и че присъства на всички срещи на върха, за разлика от други лидери. Италианският премиер Джорджия Мелони похвали организацията на Байдън като "много добра среща на върха".

Герт Вилдерс, чиято крайнодясна партия спечели последните избори в Нидерландия, се подигра с Байдън, публикувайки снимка на Зеленски и Харис на X под заглавието: "Президентът Путин се среща с вицепрезидента Тръмп".

Пресконференция след срещата на върха не успя да убеди европейските медии, че Байдън може да възстанови доверието в умствената си острота.

"Това беше шансът на Джо Байдън да спечели съмняващите се. Той го пропиля", се казва в заглавие на Times of London, докато италианският Il Giornale подчерта, че това е "краят на пътя за Байдън".

Германският Frankfurter Allgemeine Zeitung описа заключителната пресконференция на Байдън като "унижение... Казано грубо: Достойнството на длъжностното лице е необратимо опетнено".

Британският вестник The Guardian описа пресконференцията като "болезнена за гледане" и "политиката като кървав спорт".

Швейцарският всекидневник Neue Zuercher Zeitung заключи, че единственият шанс на демократите да победят републиканеца Тръмп през ноември е Байдън да се оттегли от надпреварата.

"Един старец, който показва политическите си мускули и повишава крехкия си глас, не изглежда толкова могъщ... Този президент не е годен за втори мандат", пише вестникът.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова шеговито нарече Байдън "проруски кандидат", след като той обърка Зеленски с Путин.

САЩ обявиха нова военна помощ за Украйна

САЩ обявиха нова военна помощ за Украйна

Байдън обаче не даде подробности