Време е да обърнем страницата - това заяви избраният президент на Съединените щати Джо Байдън, след като беше утвърден от избирателната колегия, предаде Би Би Си.

В речта си след гласуването на електорите, той посочи, че американската демокрация е била "изтласквана, изпитвана, застрашавана", но се е оказала "устойчива, истинска и силна".

Той осъди опитите на президента Доналд Тръмп да оспорва резултатите от изборите, като подчерта, че волята на гражданите е надделяла.

В речта си, произнесена в Делауеър, Байдън отличи "обикновените мъже и жени", които отказаха да бъдат тормозени, визирайки усилията на Тръмп да се намеси в изборния процес чрез множество искове, отхвърлени от съдилищата в цялата страна.

"Пламъкът на демокрацията беше запален в тази нация много отдавна", подчерта избраният президент.

"И знаем, че нищо - дори пандемия или злоупотреба с власт, не може да потуши този пламък", продължи той.

Избраният президент заяви, че е време "да обърнем страницата, както сме правили през цялата си история, да се обединим, да се помирим".

Утвърждаването на избора на Байдън за президент е една от стъпките, които се изискват, за да може той да встъпи в длъжност. Президентът Тръмп, който досега не е признал победата на своя опонент, се опита не само да оспори резултата изборите, но и да окаже влияние при сформирането на изборната колегия с цел да наклони везните в своя полза при гласуването.

Избирателната колегия утвърди Байдън като 46-ия  президент на САЩ

Избирателната колегия утвърди Байдън като 46-ия президент на САЩ

С вота на Калифорния той събра над 270 гласа...