Пет са основните приоритети, върху които Белгия ще се съсредоточи в следващите шест месеца като ротационен председател на Европейския съюз.

Това стана ясно от думите на Ив Льотерм, временно изпълняващ длъжността премиер на Белгия, който представи пред евродепутатите програмата на белгийското председателство.

Погледнато отвън, Европа има всичко, за да бъде щастлива - демократична система на управление, мир, просперитет... Но това като че ли не й e достатъчно за пълното щастие.

За жалост изглежда, че европейците са загубили вяра в бъдещето, коментира още белгийският премиер и изтъкна, че страната му си поставя именно тази амбиция, поемайки ротационното председателство на съюза - връщане на доверието и вярата на европейците.

За цел номер едно Льотерм определи възстановяването на устойчивия икономически растеж. По думите му ЕС трябва да се опита да постигне растеж от най-малко 2 процента и възможно най-скоро да възвърне икономическата си стабилност.

В тази връзка Льотерм отбеляза, че Белгия ще съсредоточи усилията си към изработване на общ механизъм за по-строг контрол на финансовата система и по-добра координация в ЕС. Кризата показа, че валутен съюз без икономическа координация не е ефективен, коментира белгийският премиер.

Вторият приоритет в програмата на белгийското председателство засяга социалната стабилност в страните членки. Белгия ще работи за намаляване на бедността чрез увеличаване на работните места и инвестиции в промишлената база на съюза, стана ясно от думите на Льотерм.

Според него страните, които развиват и поддържат големи промишлени проекти, устояват и се справят по-добре с икономическата криза в сравнение с онези, които не инвестират в тази насока. Промишлената тъкан на Европа трябва да бъде обновена, изтъкна Льотерм. Той добави, че Белгия ще работи и за инвестиции в зелените технологии и нови научни проекти.

Точка номер три за белгийското председателство е борбата с измененията в климата. Не можем да постигнем икономически растеж, ако не опазваме природата, посочи Льотерм. Той коментира и срещата на върха в Копенхаген, която според него е показала, че Европейският съюз не е единен и не говори в един глас.

В Копенхаген бяхме на резервната скамейка, заяви белгийският премиер и призова за по-голяма решителност на страните-членки, най-вече към основните замърсители.

Четвърти приоритет за Белгия ще е сигурността и безопасността на всички граждани в ЕС. Европейският съюз трябва да бъде пространство на справедливост, сигурност и свобода, посочи Льотерм.

В тази насока той обясни, че страната му ще се съсредоточи във въпроси като постигане на обща политика за имиграцията и осигуряване на убежище, както и взаимно признаване на съдебните решения между отделните държави-членки. Белгийският премиер изтъкна, че трябва възможно най-скоро да се сключи споразумението SWIFT със САЩ.

Припомняме, то се отнася за обмяната на банкови данни ЕС настоява за гаранции за защита на личните данни и създаването на обща система на съюза, чрез която да се избегне трансферът на необработени данни към трети страни.

Не на последно място, по думите на Льотерм, Белгия ще се съсредоточи и в глобалните приоритети на ЕС. Те засягат теми като ограничаването на ядрените оръжия, климатичните промени в световен мащаб, правата на жените и други.

В изказването си белгийският премиер изтъкна, че Белгия ще е първата страна, която ще поеме ротационното председателство и ще работи при изцяло завършените нови правила на Лисабонския договор. Това според него ще даде възможност за много решителни стъпки в различни области. Лисабонският договор дава повече права на ЕП и ние очакваме ползотворно сътрудничество за постигане на целите на Европа, коментира Льотерм.