Разследващите групи журналисти Bellingcat и The Insider публикуваха разследване, в което твърдят, че са установили и идентифицирали лицето, което извършва насилие и убива украински военнопленник.

Видеата, няколко клипа с идентично съдържание, бяха разпространени на 28 юли, предимно в проруски социални канали. И Bellingcat и The Insider изрично подчертават, че не са поставили връзки към тези видеоклипове поради изключително жестокия им характер.

Трите видеоклипа първоначално бяха публикувани в руски телеграм канал с наименование "Товар 200, смърт за украинците", който възхвалява жертвите сред украинските въоръжени сили. Впоследствие видеоклиповете са публикувани отново в популярния телеграм канал "Русич", управляван от националистическа руска наемническа група.

Първоначално видеоклиповете са приветствани от администраторите на канала, а и от повечето коментиращи потребители. Няколко часа по-късно обаче изведнъж започва определянето им като "вероятно фалшификати", за които се твърди, че са подхвърлени в проруските канали от агенти на Украйна, които целят да дискредитират руската армия.

Видеата показват първо кастрация, а след това и убийство на украински военнопленник.

Bellingcat и The Insider пишат, че са идентифицирали мъжа, който извършва насилието, по характерната му шапка и гривна на ръката в други видеоклипове, разпространени от проруски медии и канали в Telegram. След това използват няколко програми за разпознаване на лица, за да намерят профилите му в социалните мрежи. Името на мъжа е Очур-Суге Монгуш и според разследващите той се е сражавал в състава на батальона "Ахмат" - чеченско паравоенно формирование, служещо в състава на руските въоръжени сили в Украйна.

В телефонен разговор той отрича да е участвал в ужасяващото видео, но посочва точното място на престъплението. Потвърждава обаче, че е бил задържан и разпитван от руските служби за сигурност във връзка с кадрите, които му казали, че на тях се вижда как украински войници осакатяват един от собствените си другари.

Bellingcat и The Insider обаче смятат, че голяма част от думите на Монгуш пред журналистите са лъжа, тъй като противоречат на съдържанието на намерените снимки и видеоклипове.

Като използва доказателствата от трите видеоклипа и допълнителни кадри с бойци от "Ахмат", Bellingcat успявя да определи географското местоположение на кадрите до санаториума "Привиля" в Луганска област в Източна Украйна. Ключова улика предоставя и боецът от "Ахмат" с каубойска шапка, с когото Bellingcat се свърза и който заяви, че ФСБ му е казала, че видеоклиповете с насилие са заснети в Привиля - градче близо до Лисичанск в Луганска област на Украйна. Общият район премина под руски контрол в началото на юли.

Групата "Ахмат" и мъж с каубойска шапка се виждат заснети и преди това в санаториума във видеоклип, качен на 11 юли в канала "Разследвания и портрети" в YouTube, управляван от руския журналист Андрей Гуселников. В това видео мъжът с каубойска шапка позира пред табелата на входа на заведението. Bellingcat проследява същата каубойска шапка, подобна фигура на мъж, както и специфична кола без регистрационни табели, но с изписан знак Z и на видеоклипове, публикувани официално от Рамзан Кадиров при превземането на завода "Азот" в украинския град Северодонецк. Съоръжението премина под контрола на подкрепяната от Русия "Луганска народна република" (ЛНР) на 25 юни.

Въпреки че е без регистрационен номер, автомобилът е от същия цвят, марка и модел. На същото място на задната пътническа врата, която в този видеоклип е затворена, се вижда идентично нарисувано със спрей "Z".