Лидерът на „Ал Кайда" Осама бен Ладен не е на територията на Афганистан.

Това заяви президентът на страната Хамид Карзай днес, по време на официалната си визита в Пакистан.

„Осама бен Ладен не е в Афганистан и Афганистан не е страна на тероризма", коментира Карзай, цитиран от агенция „Новости".

Очаква се афганистанският държавен глава и президентът на Пакистан Первез Мушараф да обсъдят разширяването на двустранните отношения и укрепването на сигурността в региона.

Визитата на Карзай беше предшествана от нарастване на напрежението между двете страни. Пакистанските власти обвиняват Афганистан за атаките на пущунски племена, които водят боеве с армията на Пакистан в северозападните погранични райони на страната.

От своя страна Афганистан смята, че лагерите на движението „Талибан" се намират на пакистанска територия, а държавните власти не вземат необходимите мерки за премахването им.

Границата между двете държави е само условна. Така наречената линия

на Дюранд е прокарана между Афганистан и Британска Индия през 1893 г., но не е призната от нито едно афганистанско правителство. Според Афганистан границата е прокарана неправилно, тъй като заради нея изконни афганистански територии са останали в границите на на създадената през 1947 г. пакистанска държава.  

Поради това пущунските племена са разделени и част от тях са на територията на Пакистан.