Претендентката за премиерския пост в Пакистан Беназир Бхуто е убита при самоубийствен атентат по време на митинг в град Равалпинди, съобщи телевизионният канал „Гео", цитиран от Си Ен Ен.

Президентът на Пакистан Первез Мушараф осъди убийството на Бхуто и се обърна към народа на Пакистан с призив да се запази спокойствие, за да не допусне „зловещите замисли на терористите" да станат реалност.

Междувременно разгневени привърженици на Бхуто излязоха по улиците, обвинявайки Мушараф, че не е осигурил нейната безопасност.

Според първоначалните данни на местните медии Бхуто е била ранена тежко и е изпаднала в безсъзнание, сред което е била откарана в болница, за да бъде оперирана.

Информацията беше потвърдена от говорители на пакистанската армия и на оглавяваната от нея Пакистанска народна пария.

Би Би Си съобщи, че Бхуто е починала в боницата от раните си.

Нападението е осъществено непосредствено след приключването на речта на Бхуто пред нейните привърженици в парка Лагят Бах.

Според говорителя й взривът е избухнал на около 45 метра зад автомобила, в който тя се е качила, за да отпътува от парка.

Според последна информация обаче, цитирана от пакистански телевизионен канал, Бхуто първо е застреляна в главата, напускайки митинга в парка, след което убиецът се е самовзривил.

Видеозаписи от мястото на атентата показват как секунди преди взрива Бхуто влиза в автомобила си и потеля от мястото на митинга.
Бившият говорител на пакистанското правителство Тарик Азим Хан коментира, че не е ясно дали раните по главата на Бхуто са от куршуми, или от осколките на задействаното взривно устройство.

Според представителя на полицията Мохамед Шида, цитиран от Ройтерс, нападателят първо е стрелял по Бхуто, улучвайки я в шията и гърдите и след това се е взривил.

По данни на очевидци най-малко 20 души са загинали, съобщи АП. Сред загиналите има и полицаи. Ранени са много хора.

Светът осъжда убийството на Бхуто
Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно
Целия текст...

В коментар на Си Ен Ен се казва, тя Бхуто станала жертва на ислямски екстремисти заради политическите си възгледи и заради това, че е жена.

Според Сами Абрахам, журналист от телевизионния канал „Гео", Бхуто се е ползвала с голяма подкрепа в Пакистан, въпреки че много хора никога не са я харесвали. С нея бяха свързвани надеждите на по-либералната част от пакистанското общество за демократизация на страната. Очакваше се че, след като тя поеме премиерския пост страната ще бъде по-отворена към Запада.

По думите на Абрахам, с убийството на Бхуто, страната е хвърлена в опасна ситуация, а бъдещето е неясно. Според него няма фигура, равностойна на Бхуто, която да може да поеме лидерството на оглавяваната от нея Пакистанска народна партия.

Би Би Си подчертава, че Пакистанската народна партия е политическата сила, която до момента събира най-голяма подкрепа. 

Според Си Ен Ен новината за убийството на Бхуто е презикала шок в страната.

Посланикът на Пакистан в САЩ Махмуд Али Дюрани нарече убийството на Беназир Бхуто „катастрофа за Пакистан". Пред Си Ен Ен той определи нападението срещу нея като терористична атака.

Той отхвърли обвиненията, че на Бхуто не е била осигурена достатъчно охрана, което е направило възможно покушението срещу нея. Според посланика на нея, както и на останалите кандидати в предстоящите парламентарни избори, е била осигурена надеждна охрана, но на днешния митинг в Равалпидни е имало огромно множество от хора и е било невъзможно да се противодейства на всички.

Посланик Дюрани заяви, че има хора, които ще тръгнат да правят политика в тази ситуация, но по думите му сега е време за национално обединение в страната.

Това не е първото покушение срещу експремиера Беназир Бхуто.

През октомври тази година, при завръщането й в Пакистан, на пътя от летището, по който колата й преминаваше сред стотици нейни привърженици, беше взривена мощна бомба.
Тогава загинаха около 130 души.

По-рано днес в друг район на град Равалпинди въоръжени лица откриха огън по участници в предизборен митинг на привърженици на другия бивш премиер и опозиционен лидер, Наваз Шериф, където загинаха четирима души, а трима бяха ранени..

Шериф, който не присъства на митинга, заяви, че за нападението са отговорни привържениците на президента Мушараф.

Припомняме, Пакистан в момента се намира в ситуация на предизборна кампания за предстоящия на 8 януари парламентарен вот.
Кампанията започна, след като президентът Мушараф на 15 декември отмени извънредното положение в страната.

В предизборната кампания активно се включиха и опозиционните партии на бившите премиери Беназир Бхуто и Наваз Шариф.