Папа Бенедикт XVI обяви, че "дълбоко съжалява" за гневната реакция, предизвикана от негово изказване за Исляма, което било сметнато от мюсюлманите за обида.

Главата на римокатолическата Църква уточни, че „тези думи са цитат на средновековен текст и не са израз на моите мисли".

Светият отец изказа съжалението си пред вярващи, събрали се в лятната папска резиденция в покрайнините на Рим, уточняват от АП.

Припомняме, че всичко започна миналия вторник от реч на папата пред германски професори в Регенсбург, в която той цитира думите на византийския император от 14-и век Мануил Палеолог, според когото някои от ученията в завета на пророка Мохамед са „зли и безчовечни".

Папата отбеляза и че секретарят на Ватикана е излязъл вчера с изявления, в което е обяснил речта му при посещението в Германия.

„Надявам се, че ще се изясни истинският смисъл на моето изказване, което бе покана за открит и сърдечен диалог, изпълнен с голямо взаимно уважение," допълни Бенедикт XVI.

От АП коментират, че били взети изключителни мерки за сигурност по време на изказването на папата в лятната резиденция.
Били конфискувани чадъри с метален връх, шишета с вода. Снайперисти следели събралите се вярващи от балконите, а други представителите на реда, „маскирани" като туристи, наблюдавали множеството богомолци с камери.

Припомняме, че във вчерашното изявление на Ватикана се казваше, че папата „искрено съжалява" за това, че мюсюлманите са се почувствали обидени.

Йорданският духовен водач на движението Мюсюлманско братство обяви, че изявлението не е достатъчно и призова папата да се извини лично.