Социалистическото правителство дава на румънците по-високи заплати, по-високи пенсии, а хората протестират за правосъдие и срещу корупцията. Това е напълно неразбираемо за мнозина българи. Това коментира журналистът Владимир Береану пред БНР.

"Тази наглост възмути не само населението на Румъния, но и населението на Европа. Гражданското общество и институциите трябва да удържат и да променят насоката", посочи той.

200 хиляди румънци протестираха по улиците срещу корупцията

200 хиляди румънци протестираха по улиците срещу корупцията

Най-мащабните протести от 1989...

Според Береану ако протестите са достатъчно упорити, системата щяла да поддаде, но подчерта, че атмосферата е несравнима с тази от 1989 г.

"Протестите са много сериозни и много съдържателни. Румънците не само искат борба с корупцията, те разбират до какво води корупцията", отбеляза журналистът. 

Определяйки действията на румънските управляващи като изключително нагли, Береану обясни, че след спорния правителствен указ около 1 000 дела ще трябва да спрат, което нарече голяма крачка назад.

"Моника Маковей може би бие барабана, или камбаната, но много трудно антикорупционната прокуратура, която има здраво място в правоохранителната система, може да бъде атакувана от настоящата политика на правителството", смята той.

Румънският президент даде указа на правителството на Конституционния съд

Румънският президент даде указа на правителството на Конституционния съд

Това очевидно е юридически конституционен конфликт

Указът в момента се обжалва и не действа до решението на Конституционния съд, обясни още журналистът, като прогнозира, че указът може и да падне при разглеждането му от конституционните съдии.