Италианският опозиционен лидер Силвио Берлускони нарече последния скандал, избухнал около него заради незаконно проникване в интернет база данни, „пълна глупост", съобщи Новости.

Той поясни, че всички, които имат достъп до компютър, а това са хиляди чиновници, могат да получат подобна информация.
„Освен това за подобно проникване санкциите са само административни, така че всички го правят," категоричен бе бившият италиански премиер.

Припомняме, че този четвъртък прокуратурата в Милано повдигна обвинение срещу 128 души, които в продължение на две години незаконно се опитвали да се сдобият с информация за данъците, които плащат Романо Проди и съпругата му Флавия Францони.

Днес обаче се появиха нови данни, от които става ясно, че имало опити „да се проверят" не само премиерът и съпругата му.

Лицата, проникнали в общата база данни, където има информация за данъци, доходи, за учредяване на компании, са се интересували и от италианския президент Джорджо Наполитано, включително и от бившия премиер Силвио Берлускони, и от министъра на външните работи, от вицепремиера, а също така и от други известни политици и дори от играчи в националния отбор по футбол.

От следствието не могат да кажат със сигурност каква е била целта на събирането на информацията.
Възможно е интересуващите се да са го правели от чисто любопитство, а може и впоследствие да са продавали информацията на журналисти или частни детективи.

Секретарят на партията „Леви демократи" Пиеро Фасино, чиито доходи също са представлявали интерес, обяви, че в най-скоро време специалните служби трябва да бъдат реформирани, а ръководството им трябва да бъде сменено.

От „Новости" коментират, че и друг пък се е говорело за смяна на шефовете на специалните служби.
Уволненията им се обсъждали и след като станало ясно, че италианското военно разузнаване Сисми е помагало в отвличането на миланския имам Абу Омар, който през 2003 г. бе похитен от сътрудници на  ЦРУ.