Демонстрантите не напуснаха улиците на оманския индустриален град Сохар и в понеделник, като по информация на местни медии пътят към пристанището и рафинерията е бил блокиран. Вчера в района избухнаха кръвопролитни сблъсъци между силите за сигурност и протестиращи, които искат повече права и работни места. Първоначалната информация беше за двама загинали, но местен лекар коментира пред „Ройтерс", че жертвите са поне шест.

Според кореспондентите в Оман, около 1 000 души са блокирали основната пътна артерия в Сохар, а стотици други участват в импровизирани протестни шествия срещу полицията, която вчера откри огън по хората.

От своя страна силите за сигурност са блокирали пътищата към града, за да ограничат пристигането на нови дмеонстранти от други населени места.

Местен журналист разказа пред СиЕнЕн обстрелът вчера е започнал, когато тълпата е излязла от контрол и е започнала да подпалва коли и сгради.

Аматьорски видеоклипове от неделя показват голям брой хора по улиците на Сохар и плътни облаци дим, който вероятно е сълзотворен газ. В края на един от клиповете се чуват изстрели и хората побягват. На други кадри се вижда пострадал човек, който лежи в близост до брониран полицейски автомобил и служител на силите за сигурност.

Вбесените демонстранти подпалиха две полицейски управления и държавна сграда в града.

В опит да ги вразуми, дългогодишният лидер на Оман султан Кабус направи рокади в правителството и съобщи, че ще направи някои социални реформи.