Въз основа на открити източници Би Би Си е събрала данни за смъртта на 492 мобилизирани руснаци - това е с 62 души повече от преди две седмици.

От тях са установени имената на 456 души, загинали в зоната на бойните действия на територията на Украйна. Други 36 са починали в Русия - най-често заради сърдечни проблеми, инциденти или злоупотреба с алкохол.

Тези данни се основават на съвместно проучване, проведено от Руската служба на Би Би Си съвместно с "Медиазона" (призната в Русия като "чуждестранен медиен агент") и екип от доброволци.

Действителните загуби сред мобилизираните може да са много по-големи, тъй като много доклади за войници, убити в Украйна от октомври, не посочват техния статус. Поради това понякога е невъзможно да се разбере дали човекът е служил като войник по договор, като доброволец или е бил мобилизиран.

Повечето от мобилизираните, чиито данни са били потвърдени, са починали в рамките на един месец след мобилизирането им. Средната възраст на починалите е 30-35 години.

Според самите мобилизирани частите им продължават да търпят значителни загуби по ред причини. Сред тях: интензивни и точни артилерийски атаки от Украйна, лоша координация на различни части на руската армия, проблеми с комуникациите и картите и недостатъчна подготовка.

10 000 имена: Какво е известно за руските загуби в Украйна

10 000 имена: Какво е известно за руските загуби в Украйна

Според най-консервативните оценки действителните загуби на руската армия и Росгвардия в Украйна надхвърлят 20 00 души