Имената на повече от 10 000 руски войници, загинали във войната в Украйна, вече изброява руската редакция на BBC. От тях мобилизираните са вече повече от 400.

От първия ден на войната BBC съвместно с Mediazona и екип от доброволци съставя списък на руските военни жертви в Украйна. Към 9 декември вече е потвърдена информацията за 10 002 загинали войници и офицери. Списъкът се съставя само на база потвърдени съобщения за смъртни случаи и не отразява действителния брой на жертвите. Редакцията предполага, че действителният им брой е поне 40 - 60% по-голям, което означава, че и според най-консервативните оценки действителните загуби на руската армия и Росгвардия в Украйна надхвърлят 20 00 души. В наблюденията си редакцията не включва информации за загинали от състава на сепаратистките армии, т.нар. народни милиции, на ДНР и ЛНР, както и наемници.

Общият брой на невъзстановимите загуби на Русия (т.е. броят на лицата, които са били инвалидизирани поради нараняване, смърт или са изчезнали по време на бойни действие) може да бъде най-малко 90 000 души. Тази цифра е изведена от наблюденията на Центъра за военноморски анализи на САЩ, според които на всеки руски войник, убит по време на войната в Украйна, се падат около 3,5 ранени.

Регионалните различия

През зимата Краснодарският край е на първо място по потвърдени жертви (428 смъртни случая). За смъртта на 40% от хората от този регион обаче не се съобщава нито в медиите, нито в социалните мрежи - смъртта им редакцията потвърждава само чрез проучване на погребенията в местните гробища.

На второ място е Дагестан с 363 смъртни случая, а на трето - Бурятия с 356. За сравнение, само 54 души от Москва са загинали, въпреки че жителите на столицата съставляват почти 9% от населението на Русия.

На пръв поглед от тези данни може да се създаде впечатление, че Русия изпраща на фронта предимно етнически малцинства, но след допълнително проучване наблюдението на BBC стига до обратното заключение.

От една страна, представителите на националните републики отиват на фронта и загиват там по-често, отколкото хората от "руските" региони. От друга страна, като абсолютен брой, повечето от убитите в руската армия са етнически руснаци.

Оказва се, че високият риск от смърт за етническите малцинства е по-скоро резултат от неравнопоставеност между регионите, отколкото от целенасочена политика на дискриминация. В много части на Русия, където социалните асансьори не работят, службата в армията по договор е почти единствената възможност за получаване на постоянен доход.

В Украйна гинат най-много руснаци от бедни региони

В Украйна гинат най-много руснаци от бедни региони

1899 имена на загинали руснаци в Украйна, потвърди BBC

Мобилизираните

Известно е, че са загинали общо 430 мобилизирани руснаци - 104 повече от преди две седмици.

От тях са установени имената на 394 души, които са загинали в зоната на бойните действия на територията на Украйна. Други 36 са починали на руска територия - най-често поради сърдечни проблеми, злополуки или злоупотреба с алкохол.

Реалните загуби сред мобилизираните може да са много по-големи, тъй като в много съобщения за войници, загинали в Украйна от октомври насам, не се посочва техният статут. Поради това понякога е невъзможно да се разбере дали даден човек е служил на договор, дали е отишъл на фронта като доброволец или е бил мобилизиран.

Причините за значителните загуби сред мобилизираните лица могат да бъдат няколко. Според отзивите на самите мобилизирани мъже основните проблеми са лошата координация, проблемите с комуникацията и картите, както и недостатъчното обучение на новобранците.

Мобилизирани руснаци гинат на фронта в Украйна

Мобилизирани руснаци гинат на фронта в Украйна

BBC изчислява, че общият брой на невъзстановимите загуби на Русия е най-малко 78 300 души

Елитните части

През последните две седмици е съобщено за най-малко девет убити военни пилоти. Това е много осезаема загуба, тъй като военните пилоти са елитът на всяка армия в света, а обучението на всеки боен пилот отнема поне десет години и милиони долари.

Елитните - най-боеспособните части на руската армия и Росгвардия - също продължават да търпят загуби. От началото на декември досега е съобщено за четирима убити членове на специалните сили на ГРУ, включително един висш офицер.

Загубата на офицери от специалните сили може да се окаже много чувствителна и трудна за възстановяване за руската армия, твърдят експерти, анкетирани от BBC. Обучението на лейтенант с подходяща квалификация отнема поне четири години. А за да оглави рота, лейтенантът трябва да натрупа опит и да си проправи път до капитан, което отнема още около четири години. Според експертите това означава поне осем години обучение.

Само за деветте месеца на войната специалните сили на ГРУ губят над 250 души. Почти всеки четвърти от тях е бил офицер. Загубите, понесени от специалните части на Росгвардия, са сравними, а в някои случаи и по-големи от общите загуби на тези части по време на 10-годишната война в Чечня. Броят на загиналите в специалните сили се увеличава, тъй като те системно се използват за изпълнение на задачи, които не са техни.

Например разузнавачите се използват за претърсване и проверка на улиците на окупираните населени места, а росгвардейците се използват за общи бойни и отбранителни операции, които са насочени към съвсем различни операции.

Командирите

От идентифицираните 10 002 руски военнослужещи, убити в Украйна, 1509, или 15%, са офицери. Сред загиналите са четирима генерали и 49 полковници.

Високото ниво на загубите на офицери се дължи отчасти на успеха на прецизните системи с далечен обсег от западен тип, които бяха предоставени на разположение на украинската армия. Ракетите HIMARS многократно са поразявали руски военни щабове и командни пунктове.

Друга причина за големият брой жертви сред командния състав са особеностите на самата организация на руските въоръжени сили. Според експерти Русия влиза във войната с излишък от военно оборудване и остър недостиг на обучен персонал. В резултат на това по време на войната командирите са принудени да командват войниците в боя като сержанти, лично да ги водят в атака или да удържат позицията заедно с тях, вместо да ръководят бойните действия чрез своите подчинени.

Към десетия месец на войната най-голям брой жертви - 17% - има пехотата.

Броят на жертвите сред тези, които руските държавни медии определят като доброволци, се е увеличил значително през последните месеци и вече възлиза на 12%. В повечето случаи това са хора, които доброволно са подписали краткосрочни договори с Министерството на отбраната и Росгвардия, след като войната вече е започнала.

Една от причините за големите загуби сред доброволците е недостатъчното обучение. Набързо събраните части често преминават само 3-10 дни обучение, преди да бъдат изпратени на фронта.

Делът на загиналите десантчици постепенно намалява, тъй като сега основната тежест пада върху частите на пехотата (повечето от мобилизираните и доброволците се поемат от пехотните части) и частите на ЧВК, сред които има и затворници.

До 9 декември са потвърдени имената на поне 95 затворници, загинали в боевете в руските паравоенни части. Според оценка на фондация "Рус Ситинг" броят на затворниците, вербувани за войната, е надхвърлил 20 000 души.

Всеки пети загинал в Украйна руснак е офицер

Всеки пети загинал в Украйна руснак е офицер

Ковчези с руски военнослужещи, загинали в Украйна, пристигат не само в регионите на Руската федерация, но и в бившите съветски републики

Народните милиции на ДНР и ЛНР

Общият брой на руските жертви се увеличава значително, ако се включат и имената на тези, които са се сражавали срещу Украйна като част от "народните милиции" в Донецк и Луганск.

Към 2 декември властите на самопровъзгласилата се ДНР признават смъртта на 4 001 военнослужещи. Самопровъзгласилата се ЛНР не съобщава за жертви, но открити източници сочат, че те явно са повече от 1000.

Руските местни власти все по-рядко съобщават за загинали военни в Украйна

Руските местни власти все по-рядко съобщават за загинали военни в Украйна

Мъртвите се пренасят в Русия и се погребват средно 14-20 дни след смъртта им

Дори ако се вземат предвид само тези цифри, общите загуби на сражаващите се на руска страна ще надхвърлят 25 000 убити.

Включително ранените, общите загуби на проруските сили може да надхвърлят 112 500 души.

Според оценки на САЩ, когато се броят загиналите и ранените, загубите на Русия в Украйна надхвърлят 100 000 души.

Украинският генерален щаб оценява загубите на Москва на 93 000 души.

Руското министерство на отбраната съобщи за последно за жертвите на 21 септември, като отчете 5937 загинали.