Руските власти продължават да настояват, че инвазията в Украйна, която те наричат "специална операция", върви добре и по план.

Руското министерство на отбраната не е съобщавало за жертви в боевете от една седмица насам, а и по принцип ежедневната сводка се дава с данни за унищожени обектни и елиминирани цели на украинската страна, но не и със статистика за загубите на руснаците. Само един единствен път Министерство на отбраната на Русия потвърди и съобщи за своите жертви - на 2 март бе обявено за 498 загинали руснаци. Нови данни от тогава не са публикувани.

Руски генерал е бил убит в Украйна

Руски генерал е бил убит в Украйна

Новината е потвърдена от негови бойни другари

BBC изчисли колко руски региона са получили тела на загинали военни от Украйна по официалните данни.

Руските регионални власти редовно докладват за убитите във войната, като посочват имена и звания. Първи бе ръководителят на Дагестан Сергей Меликов, който на 26 февруари изрази съболезнования на семейството на офицера Нурмагомед Гаджимагомедов. След него и други губернатори започват да правят същото.

По данни на BBC регионалните власти които са 83 провинции, са съобщили за смъртта на поне 71 души, като в повечето случаи са посочили и техните имена.

Най-много жертви са признати в Бурятия, чийто ръководител съобщава за осем смъртни случая. Повечето от останалите региони отчитат един или два смъртни случая

Какво е известно за войниците в плен

Руското министерство на отбраната все още не съобщава нищо за броя на военнослужещите, попаднали в плен. Но явно това е факт, а и вчера Игор Конашенков, говорител на руското МО, призна, че в Украйна са били изпратени не само военнослужещи на договор, но и наборни войници. "Бяха заловени няколко войници, включително наборни войници", каза той.

Има ли наборници в Украйна, ще разследва руската военна прокуратура

Има ли наборници в Украйна, ще разследва руската военна прокуратура

Путин поръчал още преди началото на операцията това да не се случва

На 27 февруари украинското министерство на вътрешните работи предложи на роднините на руски военнослужещи да използват онлайн платформа, за да намерят информация за загинали и пленени военнослужещи. В същия ден сайтът е блокиран от Роскомнадзор по искане на руската Главна прокуратура. Целта на сайта била да се събират данни за руските военнослужещи от страна на украинските и западните спецслужби.

САЩ официално оценяват загубите на руската армия в Украйна през първите две седмици на операцията на 5000-6000 души. Това съобщи източник на CBS във Вашингтон.

Броят на ранените, който обикновено е около три пъти по-голям от броя на загиналите, може да бъде приблизително изчислен на 15 000-18 000 души, допълва източникът, като нарича руските загуби "много, много значителни".

Преди това Киев оценяваше броя на загиналите и ранените руски военнослужещи на 12 000 души.

Украйна съобщава за втори убит руски генерал

Украйна съобщава за втори убит руски генерал

Генерал-майор Виталий Герасимов е загинал край обсадения Харков