През последните две седмици броят на жертвите сред мобилизираните руснаци рязко нараства. Има и много смъртни случаи в доброволческите отряди - повечето от тях са изпратени на фронта, след като са преминали само няколкодневно обучение.

От първия ден на войната руската редакция на BBC заедно с "Медиазона" и екип от доброволци води списък на руските военни жертви в Украйна, а към 11 ноември на база публични данни са потвърдили имената на повече от 8712 войници и офицери.

Най-малко 163 от тях са мобилизирани руснаци, загинали във военната зона.

Събраните данни не отразяват действителния брой на жертвите. От руската редакция на BBC предполагат, че техният списък може да съдържа поне 40-60% по-малко имена на загинали, отколкото действително са погребани в Русия, съответно данните, получени след изследване на ситуацията в гробищата в повече от 60 населени места в Русия.

Така и според най-консервативната оценка, загубите на руската армия и Росгвардия в Украйна може да надхвърлят 17 400 души.

Общият брой на невъзстановимите загуби на Русия (т.е. броят на лицата, които са били инвалидизирани поради нараняване, смърт или са изчезнали по време на действие) може да бъде най-малко 78 300 души. Тази цифра е изведена от наблюденията на Центъра за военноморски анализи на САЩ, според който на всеки руски войник, убит по време на войната в Украйна, се падат около 3.5 ранени.

Отделно на това тази цифра не включва онези, които са се сражавали на руска страна като част от "народните милиции" в Донецк и Луганск.

Жени от Волгода поискаха мъжете им да бъдат върнати от фронта

Жени от Волгода поискаха мъжете им да бъдат върнати от фронта

Те били изпратени "в окопите" без нужната подготовка

Смърт на мобилизираните

През изминалата седмица имаше много съобщения за тежки жертви сред мобилизираните на фронта военнослужещи. BBC потвърждава имената на общо 198 мобилизирани руснаци, като е установено, че 163 души са загинали в зоната на бойните действия в Украйна. Други 35 са починали на руска територия - най-често поради сърдечни проблеми, злополуки или злоупотреба с алкохол. 

До този момент са известни имената на 21 мобилизирани руснаци, които са загинали преди да бъдат изпратени на фронта, а чиновници са потвърдили смъртта на още 14, макар и без да посочват техните имена.

Действителните загуби сред мобилизираните може да са много по-големи, тъй като в много от съобщенията за войници, загинали в Украйна от октомври насам, не се посочва техният статут - така че понякога е невъзможно да се разбере дали даден човек е служил на договор, отишъл е на фронта като доброволец или е бил мобилизиран.

Само за последната седмица е известно, че още 72 мобилизирани руснаци са загинали на фронта.

Причините за нарастващия брой на жертвите може да са няколко. На първо място, това е лошата координация на мобилизираните лица. След като украинските сили получиха западна височинна артилерия, руското командване бе принудено да премести щаба и другите пунктове за оперативен контрол дълбоко в тила. Това оказва значително влияние върху качеството на управлението на войските, когато ситуацията на бойното поле непрекъснато се променя.

На второ място, някои от мобилизираните мъже бяха изпратени веднага на фронта без никакво обучение и подходящо оборудване, за да запълнят дупките на фронтовата линия.

Съпруги на руски войници са на границата с Украйна и искат да приберат съпрузите си у дома

Съпруги на руски войници са на границата с Украйна и искат да приберат съпрузите си у дома

"Нашите момчета са хвърлени в боя като слепи котенца"

Данните от гробищата

От началото на войната BBC проучи общо над 65 гробища от Калининград до Владивосток, а в последния месец се откриват нови гробове в гробища в Калининградска област, Московска област и Татарстан. В почти всички се откриват не само гробовете на такива, за чиято смърт е съобщено публично, но и равен брой (а понякога и повече) надгробни плочи на войници и офицери, за чиято смърт не са съобщили властите, местните журналисти или роднините в социалните мрежи.

За първи път от началото на войната Краснодарският район излиза на първо място по потвърдени жертви - 365 смъртни случая. На второ място се нарежда Дегестан с 338 жертви, следван от Бурятия с 332 жертви. За сравнение, само 29 души от Москва са загинали, въпреки че жителите на столицата представляват почти 9% от населението на Русия.

Официалните лица все по-рядко съобщават публично за смъртните случаи в Украйна, затова важни източници на информация стават табелите в училищата, паметниците в парковете и военните поделения, както и надгробните плочи в гробищата.

Само по потвърдени данни повече от 2400 от загиналите са били елитни професионалисти: войници и офицери от специалните части, морски пехотинци и военни пилоти. Обучението им отнема години и милиони долари.

Спецчастите на ГРУ и други елитни части на руската армия и Росгвардия търпят чувствителни загуби по време на войната в Украйна, тъй като бяха системно използвани за изпълнение на задачи, които не са техни и нямат обучение за тях. Например разузнавателните части се използват за претърсване и проверка на улици в завзетите селища, а Росгвардия се използва за общи бойни и отбранителни операции.

От 8 712 идентифицирани руски военнослужещи, убити в Украйна, 1 278, или 16% са офицери. Сред загиналите са четирима генерали и 44 полковници. Ако се съди по данните за осемте месеца, най-голям дял от жертвите имат младшите офицери. Те биват убивани няколко пъти по-често от подчинените си.

Още преди нахлуването в Украйна руската армия изпитва недостиг на личен състав и опитни в много от военните си части. Според експерти Русия влиза във войната с излишък от военно оборудване и остър недостиг на обучен персонал. В резултат на това по време на войната лейтенантите и капитаните са принудени да командват войниците в битка като сержанти, лично да ги водят в атака или да поддържат отбраната заедно с тях, вместо да ръководят бойните действия чрез подчинените си. В същото време много от младшите офицери са все още млади и неопитни, но вече са принудени да решават как да постигнат поставените от командването цели.

Вече се появяват признаци на сериозно недоволство в редиците на редниците и младшите офицери.

BBC се позовава на появило се в публичното пространство писмо от морски пехотинци от 155-а бригада, което заявява, че 300 души (включително убити, ранени и изчезнали) са били извадени от строя за четири дни по време на "неразбираема атака" срещу село Павловка в Донецка област. Според военните нападението е било необходимо само за да подпомогнат висшите командири да се издигнат в Генералния щаб и да получат ордени.

Путин: 318 хиляди мобилизирани, има поток от доброволци

Путин: 318 хиляди мобилизирани, има поток от доброволци

49 хиляди вече са на фронта

Данни по род войски и наемници

Към деветия месец на войната най-голям брой жертви - 18% - дава пехотата.

През последните месеци броят на жертвите сред тези, които руските държавни медии наричат доброволци, значително нарасна. В повечето случаи това са хора, които доброволно са подписали краткосрочни договори с Министерството на отбраната и Росгвардия след началото на войната.

Но според някои правозащитници, поне в Чечения, някои хора са принуждавани да се запишат в "доброволческите" отряди, заплашени със сериозни проблеми роднините си, ако откажат.

Една от причините за големия брой човешки жертви сред доброволците е недостатъчното обучение. Набързо събраните части често преминават само от 3 до 10 дни обучение, преди да бъдат изпратени на фронта.

Делът на загиналите парашутисти (в първия месец на нахлуването бяха много на брой) постепенно намалява, тъй като сега основната тежест пада върху частите на мотострелците, тъй като и повечето от мобилизираните и доброволците са влети в пехотните части). Друга част от тежестта пада и на частите на Частните военни компании, в частност "Вагнер", сред които има и затворници.

До 11 ноември BBC успява да потвърди имената на 47 затворници, които са се сражавали в руските паравоенни части. Фондация "Рус Ситинг" (обявена за чуждестранен агент в Русия) изчислява, че броят на вербуваните за войната затворници е надхвърлил 20 000 души.

Какво е известно за загубите на ДНР и ЛНР?

Общият брой на руските жертви се увеличава значително, ако включим и тези, които са се сражавали срещу Украйна като част от "народните милиции" в Донецк и Луганск.

Към 11 ноември властите на самопровъзгласилата се ДНР признават смъртта на 3746 военнослужещи; самопровъзгласилата се ЛНР не съобщава за жертви, но според публични данни броят на загиналите може да надхвърли 1000 души.

Освен това BBC е открила повече от 4000 съобщения и публикации в групите на ДНР и ЛНР в социалните мрежи от хора, които търсят свои роднини от мъжки пол, които са били в редиците на "народната милиция" и са загубили връзка с тях. Някои от издирваните през първите месеци на войната вече са се завърнали у дома като "товар 200" - както руската редакция нарече изследването си за жертвите във войната в Украйна.

По оценки на САЩ, ако се броят загиналите и ранените, загубите на Русия в Украйна надхвърлят 100 000 души. Тази цифра е съпоставима с нашата оценка на невъзстановимите загуби на Русия, посочват още от BBC. Украинският генерален щаб оценява загубите на Москва на 77 000 души.

Руското министерство на отбраната съобщи за последно за жертвите на 21 септември, като отчете 5937 загинали.

Съюзът Кадиров и Пригожин: полет с прескок и три звезди

Съюзът Кадиров и Пригожин: полет с прескок и три звезди

Каква е политическата тежест на главните поддръжници на войната