Британското военно разузнаване обръща внимание на изявление на Евгений Пригожин, което се появи в интернет на 27 октомври, в което той като че ли признава, че правилата за набиране в Частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" са облекчени: сега те приемат затворници от руски затвори със сериозни заболявания , включително ХИВ и хепатит С, съобщава Руската служба на Би Би Си.

В британското разузнаване отбелязват, че ролята на ЧВК "Вагнер" се е променила значително от началото на войната. В предишни конфликти, в които ЧВК е участвала, тя е поддържала относително високи кадрови стандарти, набирайки предимно бивши професионални руски военни.

Набирането на затворници със сериозни здравословни проблеми според разузнаването означава нов подход, при който на първо място се залага на количеството, а не на качеството.

Наскоро Пригожин обсъди планове за създаване на 200-километрова отбранителна "Линия на Вагнер" в Източна Украйна, което изисква значителна работна ръка. Съществува съвсем реална възможност новобранци, вербувани измежду затворниците, да започнат кариерата си в ЧВК с изграждане на отбранителни съоръжения.

Съюзът Кадиров и Пригожин: полет с прескок и три звезди

Съюзът Кадиров и Пригожин: полет с прескок и три звезди

Каква е политическата тежест на главните поддръжници на войната