Изявленията на бизнесмена Евгений Пригожин за изграждането на отбранителни съоръжения - така наречената "линия Вагнер" в Луганска област, са в центъра на ежедневната сводка на британското военно разузнаване за войната в Украйна.

"Ако мащабът на плановете съответства на изявленията на Пригожин, планът вероятно има за цел да включи река Северски Донец в отбранителната линия, отчасти следвайки демаркационната линия от 2015 г.", се казва в доклада от днес.

Информацията води до изводите, че Русия инвестира значителни средства в подготовката на отбранителни линии зад съществуващата фронтова линия, вероятно с цел да спре бързо украинско контранастъпление.

ISW: Руските сили продължават да се изтеглят от западната част на Херсонска област

ISW: Руските сили продължават да се изтеглят от западната част на Херсонска област

"Готвачът на Путин" продължава да сее раздор в руското правителство

Става дума за верига от новопостроени противотанкови заграждения и окопи, която започва от руската граница източно от Луганск и се простира на северозапад до Кременна, където завива рязко на юг.

Тази линия разделя условно Луганска област на северна и южна част.

В социалните мрежи експерти и военни блогъри вече предположиха, че украинските въоръжени сили може да се опитат да отцепят и освободят северната част на Луганска област.

Курска и Белгородска област градят отбранителни линии

Курска и Белгородска област градят отбранителни линии

Русия затяга отбраната и по границата с Украйна