Руските сили продължават да се изтеглят от западната част на Херсонска област и се подготвят за маневрена отбрана, според ежедневния доклад на американския Институт за изследване на войната (ISW). По данни на украинския генерален щаб руските военни са напуснали селата Чаривное и Чкалово, а офицерите и медиците са евакуирани от град Берислав. Повечето от останалите жители на Херсон са го напуснали.

В доклада се отбелязва, че руските войски се подготвят за възпиращи действия: в събота ръководителят на окупационната администрация в Нова Каховка заяви, че е увеличено изпускането на вода в Каховското водохранилище в случай на пробив в язовира на Новокаховската ВЕЦ. ISW вече многократно е посочвала, че руските военни могат да подкопаят стената на язовира на ВЕЦ по време на отстъплението си, което би довело до наводняване на големи части от региона.

Русия се готвела за улични боеве в Херсон

Русия се готвела за улични боеве в Херсон

Киев не използвал тактиката на изгорената земя

В събота окупационните власти заповядаха на всички жители на Херсон да напуснат града - "поради напрегнатата ситуация на фронтовата линия, повишената опасност от масиран обстрел на града и заплахата от терористични атаки". Анализаторите на института изтъкват, че напускайки окупираните територии, Русия се стреми да ги остави без население, което в дългосрочен план ще има отрицателен ефект върху социалния и икономическия потенциал на освободените от Украйна области.

Освен това експертите на института пишат, че руските масирани удари по украинските енергийни съоръжения, които продължават вече две седмици, едва ли ще повлияят на волята на украинците за победа, но в икономически и хуманитарен план те представляват нарастваща заплаха предвид настъпването на студеното време.

Руската власт в Херсон призова за незабавна евакуация на левия бряг

Руската власт в Херсон призова за незабавна евакуация на левия бряг

Призивът вече се обяснява с напрегнатата ситуация на фронтовата линия

Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин продължава да създава разногласия в руското правителство. Причината е информацията за изграждането на укрепления в Североизточна Украйна.

Това съобщи Институтът за изследване на войната (ISW).

Анализаторите посочват, че действията на "Готвача на Путин" са в противоречие с разказа на Кремъл за хода на военните действия.

Кадиров и Пригожин доволни от издигането на Суровикин

Кадиров и Пригожин доволни от издигането на Суровикин

Кремъл иска успехи в Украйна

В каналите в Telegram, свързани с Пригожин и ЧВК "Вагнер", е съобщено, че руските власти са спрели разширяването на укрепленията, които е трябвало да стигнат до Белгородска област.

"Пригожин обвинява руската бюрокрация, която той определя като "вражески бюрократи", че е "пряко против интересите на населението", когато не подкрепя изграждането на линията", разкрива ISW.

Институтът за изучаване на войната предполага, че Пригожин може би се опитва по този начин да затвърди исканията на руските империалисти, които неведнъж са обвинявали Кремъл, че не е успял да защити границата на Белгородска област.

ISW: Пригожин от "Вагнер" вече е лицето на руската "специална операция" в Украйна

ISW: Пригожин от "Вагнер" вече е лицето на руската "специална операция" в Украйна

Блогъри настояват Готвачът на Путин да смени Шойгу

Експертите от ISW допълват, че предложеното от Пригожин разширение на укрепленията ще защитава границата между руската Белгородска област и украинските Сумска, Харковска и Луганска област, но по-специално няма да обхваща северната част на Луганска област до линията на съприкосновение, което противоречи на обещанията на Кремъл да "защити" целия регион.

В същото време, според друга версия, линията ще обхваща само територията на Луганска област, която руските окупатори контролираха до 24 февруари. Тя обхваща само Лисичанск, Золоте и Попасна, но не включва Кременна и Северодонецк.

"Вагнеровците вероятно се готвят да защитават позиции, които смятат, че могат реално да задържат, тъй като не са уверени в способността на Русия да защити селища на север от Лисичанск, като Кремина и Сватово", се казва в заключението на ISW.

Пригожин пред Guardian: Умиращата западна цивилизация ще бъде победена от Русия

Пригожин пред Guardian: Умиращата западна цивилизация ще бъде победена от Русия

Съюзникът на Путин обвинява Запада и медията в нацизъм