Финансистът на "Вагнер" Евгений Пригожин се утвърждава като лице на руската "специална военна операция" в Украйна. На 14 септември Пригожин изнесе реч за вербуване, в която обяви, че руските затворници участват във войната от 1 юли, когато изиграха ключова роля в превземането на Въглехирската топлоелектрическа централа. Руски военен блогър отбеляза, че Пригожин въвежда "сталински" метод, който позволява на Кремъл да избегне нареждането на обща мобилизация, която може да разпали социално напрежение в руското общество.

ISW: Путин иска да избегне масова мобилизация

ISW: Путин иска да избегне масова мобилизация

По-вероятно е Русия да е отговорна за ударите по Запорожката АЕЦ

Блогърите постоянно възхваляват успеха на Пригожин в Украйна и някои дори казаха, че той трябва да смени руския министър на отбраната Сергей Шойгу, когото кремълски експерти обвиняват за руското поражение около Харковска област.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Руските военни власти продължават да разчитат в голяма степен на формирани в Чечня части, за да генерират бойна мощ за операциите в Украйна. На 14 септември украинското Главно разузнавателно управление (ГРУ) съобщава, че руското ръководство планира да прехвърли четири чеченски батальона в Украйна, но тези батальони са малобройни и се състоят предимно от нечеченски наемници от икономически затруднените региони на Русия. В социалните мрежи бяха разпространени видеа, на които се вижда как отряд чеченски военнослужещи пристига в неуточнен район на Украйна.

Руското военно ръководство вероятно се опитва да принуди евакуираните от Харковска област марионетни сили на Луганската народна република (ЛНР) да се преместят на фронтовата линия в Донецка област, вместо да укрепват новите фронтови линии в Луганск, тяхната родна област. Принуждаването на марионетните сили да се сражават извън заявените от тях области вероятно ще изостри проблемите с морала и ще предизвика възможното неподчинение, особено ако украинските сили напреднат още повече в Луганска област.

Руските окупационни власти изключиха мобилния интернет в окупираната Луганска област на 14 септември също така - вероятно за да запазят руската оперативна сигурност и да контролират по-добре информационната среда, тъй като руските сили, окупационните служители и сътрудниците бягат от новоосвободената Харковска област към Русия и контролираните от нея територии. За това съобщава на 14 септември украинският ръководител на Луганска област Серхий Гайдай, който обаче и намеква, че окупационните власти са възнамерявали поне отчасти да прикрият мащабни евакуации и грабежи.

Финансирането на доброволческите батальони вероятно поставя под финансово напрежение руските градове и области. ISW дава като пример предложението от 14 септември на опозиционния депутат от Санкт Петербург Борис Вишневски, в което иска от губернатора на града да обясни от коя част на градския бюджет се осигурява финансирането на доброволческите батальони в града. Градската управа отхвърля молбата му, вероятно предполагайки, че или местните власти не разполагат с достатъчно средства за батальона, или че финансирането на батальона идва от Кремъл, или че градът пренасочва средства от други пери по начин, който би бил неудобен за публично признаване. Моделът, при който общините плащат за част от доброволческата програма, вероятно е опит на Кремъл както да прикрие, така и да разпръсне разходите по програмата, за да бъдат трудно проследими.

В поредния анализ се засяга и конкретният ход на военните действия в Украйна за изминалия ден. 

Руските сили вероятно са атакували украинска хидротехническа инфраструктура в западната част на Днепропетровска област на 14 септември, за да попречат на украинските операции през река Ингулец. Украински източници съобщиха, че осем руски крилати ракети са ударили неуточнени цели в Кривий Рог, Днепропетровска област и са причинили обширни наводнения в райони на Кривий Рог.

Зеленски обвинява Русия, че се опитва да наводни родния му град

Зеленски обвинява Русия, че се опитва да наводни родния му град

Удари с крилати ракети Х-22 са разрушили язовирна стена

Руски източници идентифицираха целевото място като язовир Карачун, който се намира по поречието на река Ингулец в западните покрайнини на Кривий Рог. Кадрите от последиците от удара показват увеличение с 2,5 метра на нивото на водата на река Ингулец, която тече на юг от Кривий Рог и е важна географска характеристика за продължаващата украинска контраофанзива по границата Херсон-Николаев.

Руските сили вероятно са се прицелили в язовир Карачун, за да повредят украинските понтонни мостове по-надолу по течението, особено в светлината на последните доклади, че украинските войски се опитват да разширят предмостието си над река Ингулец близо до Давидов мост като част от продължаващата контраофанзива в Херсон.

Украинската контраофанзива в източната част на Харковска област продължава да деградира руските сили и да заплашва руската артилерия и противовъздушната отбрана. Украинският генерален щаб съобщи на 14 септември, че интензивността на руските артилерийски атаки срещу град Харков е намаляла значително, което предполага, че контранастъплението на Украйна е влошило способността на руските сили да нанасят рутинни артилерийски удари по центъра на град Харков, докато руските сили са били изтласкани на изток към река Оскил и на север обратно в Русия.

Украинският напредък в Източна Украйна вероятно е принудил руските сили да изтеглят противовъздушната отбрана по-далеч от фронтовите линии, за да защитят тези системи от украинския артилерийски огън, потенциално излагайки руските войски на фронтовата линия на въздушни атаки. Украинският генерален щаб съобщи на 14 септември, че руски конвои, превозващи С-300 и системи "Бук", са преминали през Лутугине, Луганска област в посока руската граница на 11 и 12 септември.

Руски източници продължиха да обсъждат ограничени украински наземни атаки в източен Харков, северна Донецка и западна Луганска област. Няколко руски милблогъри твърдят, че руски и прокси сили се защитават срещу украинските атаки срещу Лиман в северната част на Донецка област.

Фронтовата линия в Източна Украйна се доближи до границите на ЛНР

Фронтовата линия в Източна Украйна се доближи до границите на ЛНР

Украинската контраофанзива продължава

Руски източници съобщиха също, че се водят боеве в Билогоривка (по границата на Донецка и Луганска област) и в близките населени места около Сиверск. Украинският генерален щаб отбеляза, че руските войски са се опитали да атакуват в Спирне (12 км южно от Билогоривка), вероятно в опит да прокарат на север и да застрашат украинските сили в Билохоривка.

Украински военни източници запазиха оперативното си мълчание на 14 септември. Ръководителят на Херсонския областен съвет Александър Самойленко обяви, че украинските сили са освободили Киселовка, приблизително на 23 км северозападно от град Херсон, но украински военни служители не са потвърдили освобождаването на селището към този момент. ISW не разполага с доказателство в подкрепа на изявлението на Самойленко, а руски източници отрекоха украинските местни съобщения за напредък в района.

Украинското южно оперативно командване съобщи, че украинските удари непрекъснато подкопават руските усилия за ремонт на Каховския мост над река Днепър и са направили понтонния мост Даривка над река Ингулец непроходим.

Съобщава се, че украинските сили са продължили да атакуват руските пропускателни пунктове близо до района на Антоновка и стрелят по руските конвои.

Украинските сили продължиха кампанията си за блокиране, като се съобщава, че са насочени към точки за концентрация на руска работна сила и оборудване в Хола Пристан (приблизително 12 км югозападно от град Херсон), Дудчани и Милове (и двете на магистрала T0403). Южното оперативно командване също така съобщи, че украинските сили са нанесли щети на четири склада за боеприпаси в Херсонска област. Украинският генерален щаб отбеляза също, че руските сили продължават да разполагат войски в жилищни райони, по-специално в района Чаплинка на север от границата между област Херсон и Крим.

Кадри в социалните медии и изявления на назначени от Русия окупационни служители потвърждават продължаващата украинска кампания за блокиране. Геолокирани кадри показаха последиците от украинския удар срещу Училището за висше спортно майсторство, което според съобщенията е служило като зона за концентрация на руски войски. Геолокирани кадри също показаха украински доброволчески въздушен разузнавателен отряд, който нанася удари по руски склад във Велика Александровка, на магистрала T2207.

Местните жители също съобщават, че са чули звук от експлозии и шест ракетни удара близо до град Херсон. Ръководителят на окупационната администрация на Херсонска област Владимир Салдо заяви, че украинските сили са ударили Антоновския мост, но отбеляза, че окупационните власти продължават да използват фериботни преходи в района. Заместник-началникът на окупационния режим на Херсонска област Кирил Стремоусов заяви, че украинските сили са стреляли по ферибот, превозващ цивилни през река Днепър близо до Антоновския мост. Многобройни видеозаписи показват, че руските сили използват фериботи за транспортиране на военно оборудване през река Днепър, а Стремоусов не предостави доказателства в подкрепа на твърденията си.

Украински и руски източници идентифицираха три основни области на кинетична активност на 14 септември: северозападно от град Херсон, около украинското предмостие над река Инхулец и южно от границата на Херсон-Днепропетровска област близо до Високопиля. Руски милиблогъри твърдят, че украинските сили са предприели отбранителни мерки близо до Посад-Покровске (на около 30 км северозападно от град Херсон) и провеждат проучвателни операции, като обстрелват руската защита в Благодатне и Барвинок (точно на юг от Посад-Покровске).

Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са отблъснали руските атаки на Новогрихоривка (29 км северозападно от град Херсон) и Безименно близо до река Инхулец. Украинският генерален щаб заяви, че руските сили са обстрелвали Мала Сейдеминуха и Новохредевне - и двете селища близо до Ингулец точно на юг от Благодатовка - което показва, че украинските войски са напреднали по-на запад от джоба на Сухий Ставок.

Кадиров отрича каквото и да е отстъпление в Украйна

Кадиров отрича каквото и да е отстъпление в Украйна

Той определя подобни новини за „западна провокация”

Руското министерство на отбраната (МО) също твърди, че руските сили са унищожили украинска военна техника в Брускински, по протежение на магистрала T2207, която се влива в Давидов мост. МО не коментира ситуацията в Херсонска област на 14 септември, като само твърди, че руските войски са ударили украински позиции по фронтовата линия Херсон-Николаев.