Указът на руския президент Владимир Путин от 25 август за увеличаване на числеността на руската армия от януари 2023 г. е малко вероятно да генерира значителна бойна мощ в близко бъдеще и показва, че Путин едва ли ще нареди скоро масова мобилизация. Руската армия вероятно се стреми да възстанови загубите и да поддържа операцията си в Украйна.

Русия нанесе удари в Харковска и Запорожка области

Русия нанесе удари в Харковска и Запорожка области

Има загинали и ранени

Това се посочва в дневния обзор за ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Путин остава решен да избегне пълна мобилизация. Малко вероятно е Кремъл да генерира достатъчно сили, за да достигне крайна численост от над 1 150 000 войници, както е предвидено в указа. Руската армия исторически не е постигала крайните си цели. Имало е само около 850 000 военнослужещи на активна служба през 2022 г. преди началото на войната, например, което е доста малко от целта от над един милион.

Русия вероятно ще се сблъска със сериозни пречки пред бързото добавяне на голям брой нови войници.

Призракът на НКВД: Русия праща първи в бой наборници от Донбас, обърнат ли се - разстрел

Призракът на НКВД: Русия праща първи в бой наборници от Донбас, обърнат ли се - разстрел

Наборната повинност започва и в части от Източна Украйна, които Русия наскоро завладя

Развитието на кризата около Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) е друга важна тема в анализа. Вчера беше съобщено, че те е изключена от електрическата мрежа - за първи път в своята експлоатационна история. Украинското ядрено предприятие "Енергоатом" съобщи, че руският обстрел е причинил прекъсването с пожари в близост .

Руски източници обвиниха украинските сили, че са стреляли по АЕЦ, но Русия не е предоставила ясни доказателства, че украинските войски са ударили централата.

Неуспехът на руснаците да предоставят недвусмислени доказателства за мащабния обстрел, в който обвиняват Украйна, обаче е по-забележителен, тъй като Русия контролира терена и би могла да предостави по-убедителни доказателства много по-лесно, отколкото Украйна. Докладът също така отчита и сериозното милитаризиране от страна на руските войски на територията на АЕЦ, въпреки че съоръжението се намира далеч от фронтовата линия и няма опасност от непосредствена украинска сухопътна атака. Този модел на дейност продължава да прави много по-вероятно руските сили да са отговорни за периодичните атаки на и около АЕЦ "Зона Изток", отколкото украинските сили.

Изключиха Запорожката АЕЦ от енергийната мрежа на Украйна

Изключиха Запорожката АЕЦ от енергийната мрежа на Украйна

Засега няма опасност за самата централа

ISW коментира също данни, че се увеличават вътрешните търкания между различните руски сили, по-конкретно между специалните сили, гвардията и служителите на частните военни компании. По-специално се обръща внимание на засечени съобщения в социалните мрежи за напрежение между Спецназ/ специалните части и частите на "Вагнер". Руското военно ръководство използва и двете формирования за ключови маневри и вътрешните престрелки между тези фракции биха могли да подкопаят взаимното доверие, което е необходима за ефективно сътрудничество на войски в бой.

ДНР изземва определена украинска земя без право на обезщетение

ДНР изземва определена украинска земя без право на обезщетение

Земи, които украинските власти прехвърлиха на участниците в антитерористична операция на Киев в Донбас

Руските окупационни власти продължават да се сблъскват с предизвикателства пред административните си способности в окупираните райони и предприемат мерки за справяне с предполагаемите заплахи за техния контрол. Украинският център за съпротива съобщи на 25 август, че неизвестни лица, вероятно украински партизани, са извършили експлозивна атака срещу руския щаб за подготовка на референдума в Прязовске, Запорожка област.

Руските власти вероятно са все по-загрижени за сигурността на своите административни и военни активи поради партизански удари, както отбеляза съветникът на ръководителя на Херсонска област Сергей Клан, който заяви, че руските сили изземват и фотографират паспорти от всеки, когото намерят близо до военни съоръжения. Клан отбеляза, че това ще позволи на руските сили да използват лични данни, за да обвиняват и заплашват лица в случай на удари по такива съоръжения.

Русия не спира да атакува Харков
Обновена

Русия не спира да атакува Харков

Запорожието отново е на прицел

Русия продължава кампаниите си за набиране на доброволчески батальони преди разполагането им в Украйна. Руското издание VladNews съобщи, че военният комисар на Приморския край е обявил, че 140 души (половината от целта от 280) са се записали в доброволческия ремонтен батальон на Приморския край "Арсеньевский". Местно челябинско издание BezFormata съобщи, че военният комисар на Челябинск провежда допълнителни акции за набиране на доброволчески батальони "Южноуралец" и "Южный Урал" - единият от които ISW съобщи по-рано, вече е разгърнат на полигон, а другият все още се формира.

Местно орловско издание NewsOrel заяви, че доброволческият батальон "Орловски" е бил дислоциран в база в Русия преди да бъде дислоциран в Украйна на 25 август.

Руските медии съобщиха също, че башкирските доброволчески батальони "Шаймуратов" и "Доставалов" завършват обучението си и ще бъдат изпратени в Украйна на неуточнена дата в близко бъдеще.

Русия: В Калининград задържахме диверсант, работещ за "Азов"

Русия: В Калининград задържахме диверсант, работещ за "Азов"

Той готвел атентати срещу бази на Балтийския флот и аерогарата

Руските власти предприемат мерки за увеличаване на икономическата интеграция на окупираните територии в руската система. Ръководителят на Луганска област Сергей Хайдай заяви, че руските окупатори са изнесли всичките 200 000 тона зърно, събрани от украинския производител "Агротон" в Русия и че двамата големи земеделски производители/износители в Луганска област са били закупени и поети от неназован руски "предприемач" от Краснодарски край. Руските власти вероятно продължават усилията си да използват украинските икономически активи, за да насърчат украинската икономическа зависимост от Русия и да улеснят интеграционните мерки.

Руските и прокси власти също продължават усилията си за улесняване на интегрирането на образователните системи в окупирана Украйна в руската система. Украинският център за съпротива освен това съобщи, че руските власти предлагат на украинските родители еднократно плащане от 10 000 рубли ($165), ако кандидатстват да изпратят децата си в управлявани от Русия училища в окупирана Украйна. Ръководителят на ЛНР Леонид Пасечник присъства на августовската педагогическа конференция в Луганска област и потвърди, че основната му цел е да осигури интегрирането на училищата в Луганск в руското образователно пространство.

Руските и прокси власти вероятно ескалират усилията за образователна интеграция преди учебната година в опит да внушат руски образователни ценности на украинските деца като част от по-широка кампания за промиване на мозъци и психологическа манипулация, която би позволила засилването на професионалния контрол.